Tot dik een jaar geleden liep er een kudde van ongeveer vijftig moeflons op de Noorderheide bij Vierhouten. Nu zijn de wilde schapen spoorloos verdwenen.
Volledig scherm
PREMIUM
Tot dik een jaar geleden liep er een kudde van ongeveer vijftig moeflons op de Noorderheide bij Vierhouten. Nu zijn de wilde schapen spoorloos verdwenen. © eigen foto

Cees Krijger uit Lochem wil dat Tweede Kamer de moeflon tot inheemse diersoort uitroept

Advocaat van de moeflon, zo omschrijft jurist Cees Krijger (1951) uit Lochem zichzelf. Hij heeft daarom onlangs de Vereniging De Moeflon opgericht. Het doel: het wilde schaap tot inheemse diersoort laten verklaren door de Tweede Kamer. 

Wat is de aanleiding voor de Vereniging De Moeflon? 

,,Tot pakweg een jaar geleden kwam er een kudde van ongeveer vijftig moeflons voor op de Noord-Veluwe bij Vierhouten. Opeens zijn de dieren verdwenen en ontbreekt ieder spoor. Op een paar karkassen na. Er is een aantal mogelijke verklaringen, waarvan de meeste niet logisch zijn. Diefstal heeft geen zin, want je kunt ze niet op Marktplaats zetten. Dat ze allemaal zijn omgekomen bij een aanrijding is niet logisch en een ziekte evenmin. Dan zou je kadavers aantreffen. Hou je over de wolf, die zich ongeveer een jaar geleden definitief vestigde op de Veluwe. Misschien zijn ze opgegeten of op de vlucht geslagen voor dit roofdier.”

Achterhoek