Volledig scherm
De chicane op de Barchemseweg in Lochem. Naar aanleiding van een onderzoek door de gemeente worden er binnenkort maatregelen genomen die moeten leiden tot minder ongevallen. © Foto Arjan Gotink

Chicane op Barchemseweg bij Lochem wordt aangepast

De chicane aan de Barchemseweg in Lochem, ter hoogte van de Hessenweg, wordt aangepast.De afgelopen jaren zijn er bij de chicane ongelukken gebeurd. De chicane voldoet aan de inrichtingseisen, maar toch zijn er andere factoren in het wegbeeld en omgeving aanwezig die voor de weggebruiker een onduidelijke situatie oplevert. Dit  blijkt volgens de gemeente Lochem uit de zogenaamde human factors analyse die is gemaakt.

De chicane ligt net op de overgang van de provinciale weg en de gemeente Lochem (N312).

Vijf ongevallen

 In de afgelopen vijf jaar zijn er vijf ongevallen geregistreerd.  Uit getuigenissen lijken buiten deze geregistreerde ongevallen vaker incidenten en ongevallen plaats te vinden. Naar aanleiding van de ongevallen hebben omwonenden contact opgenomen met de gemeenteraad. Het CDA heeft toen schriftelijke vragen gesteld. Voor verantwoordelijk wethouder Eric-Jan de Haan was dit  aanleiding om de situatie bij de chicane te laten beoordelen.

Slecht zichtbaar

Met behulp van een dashcam zijn zowel in de avond als met daglicht rijlijnfilmpjes gemaakt. Uit de analyse van de filmpjes blijkt dat de zichtbaarheid van het wegverloop en het wegverloop zelf, het belangrijkste probleem vormt, zo zegt de gemeente Lochem. Als een weggebruiker Lochem uit rijdt dan is het wegverloop slecht zichtbaar. Dit geldt ook voor de verkeersgeleider. Verder zit er een knik in het verloop. Als je Lochem in rijdt is het wegverloop ook slecht zichtbaar, met name in het donker. Daarnaast is er bij het binnenrijden van de bebouwde kom veel afleiding, zo laat de gemeente weten.

Afleiding

De gemeente neemt de aanbevelingen uit de verkeersanalyse over en zorgt dat de chicane wordt aangepast. Zo verdwijnen alle informatie- en reclame-uitingen in de omgeving van de chicane, omdat dit voor afleiding zorgt. Dit geldt voor de informatie in het bebouwde kombord als de reclame op de mediapaal. De markering en de zichtbaarheid van de middengeleiders worden verbeterd. De gemeente laat bijvoorbeeld de banden reflecterend maken. De knik bestaat straks niet meer, omdat de markering tussen de fietsstrook en de rijbaan wordt aangepast. Ook volgen er aanpassingen aan de borden op de middengeleider.

Aan de slag

De gemeente Lochem gaat in afstemming met Circulus-Berkel bovenstaande maatregelen nog voor de zomer uitvoeren.

 1. Au! Actrice Gerda Havertong (72) uit Epse valt van podium Ranking The Stars: ‘Ik werd pimpelpaars’
  PREMIUM

  Au! Actrice Gerda Havertong (72) uit Epse valt van podium Ranking The Stars: ‘Ik werd pimpel­paars’

  Voor actrice en presentatrice Gerda Havertong (72) uit Epse was het een maand geleden even flink schrikken tijdens opnames van het programma Ranking The Stars. Ze maakte namelijk een vervelende val op het podium, zo is vanavond te zien in de nieuwste aflevering op RTL 5. Havertong laat aan de Stentor weten dat alles goed met haar gaat. ,,Mijn entree viel in duigen, haha.”
 2. Inhaalslag met glasvezel in kleine kernen: ‘Boeren houden vee met livestreams in de gaten’
  PREMIUM

  Inhaalslag met glasvezel in kleine kernen: ‘Boeren houden vee met li­vestreams in de gaten’

  Internet via glasvezel is voor steden en grote dorpen een normale zaak, maar in buitengebieden en kleine woonkernen wachten bewoners er soms al jaren op. In Oost-Nederland is de afgelopen maanden een flinke inhaalslag gemaakt. Op afgelegen plekken in de Achterhoek en Flevoland is begonnen met de aanleg van glasvezel. Voor sommige ‘witte vlekken’, zoals de kleine kernen in het Vechtdal, blijft het afwachten.

Achterhoek