Volledig scherm
De chicane op de Barchemseweg in Lochem. Naar aanleiding van een onderzoek door de gemeente worden er binnenkort maatregelen genomen die moeten leiden tot minder ongevallen. © Foto Arjan Gotink

Chicane op Barchemseweg bij Lochem wordt aangepast

De chicane aan de Barchemseweg in Lochem, ter hoogte van de Hessenweg, wordt aangepast.De afgelopen jaren zijn er bij de chicane ongelukken gebeurd. De chicane voldoet aan de inrichtingseisen, maar toch zijn er andere factoren in het wegbeeld en omgeving aanwezig die voor de weggebruiker een onduidelijke situatie oplevert. Dit  blijkt volgens de gemeente Lochem uit de zogenaamde human factors analyse die is gemaakt.

De chicane ligt net op de overgang van de provinciale weg en de gemeente Lochem (N312).

Vijf ongevallen

 In de afgelopen vijf jaar zijn er vijf ongevallen geregistreerd.  Uit getuigenissen lijken buiten deze geregistreerde ongevallen vaker incidenten en ongevallen plaats te vinden. Naar aanleiding van de ongevallen hebben omwonenden contact opgenomen met de gemeenteraad. Het CDA heeft toen schriftelijke vragen gesteld. Voor verantwoordelijk wethouder Eric-Jan de Haan was dit  aanleiding om de situatie bij de chicane te laten beoordelen.

Slecht zichtbaar

Met behulp van een dashcam zijn zowel in de avond als met daglicht rijlijnfilmpjes gemaakt. Uit de analyse van de filmpjes blijkt dat de zichtbaarheid van het wegverloop en het wegverloop zelf, het belangrijkste probleem vormt, zo zegt de gemeente Lochem. Als een weggebruiker Lochem uit rijdt dan is het wegverloop slecht zichtbaar. Dit geldt ook voor de verkeersgeleider. Verder zit er een knik in het verloop. Als je Lochem in rijdt is het wegverloop ook slecht zichtbaar, met name in het donker. Daarnaast is er bij het binnenrijden van de bebouwde kom veel afleiding, zo laat de gemeente weten.

Afleiding

De gemeente neemt de aanbevelingen uit de verkeersanalyse over en zorgt dat de chicane wordt aangepast. Zo verdwijnen alle informatie- en reclame-uitingen in de omgeving van de chicane, omdat dit voor afleiding zorgt. Dit geldt voor de informatie in het bebouwde kombord als de reclame op de mediapaal. De markering en de zichtbaarheid van de middengeleiders worden verbeterd. De gemeente laat bijvoorbeeld de banden reflecterend maken. De knik bestaat straks niet meer, omdat de markering tussen de fietsstrook en de rijbaan wordt aangepast. Ook volgen er aanpassingen aan de borden op de middengeleider.

Aan de slag

De gemeente Lochem gaat in afstemming met Circulus-Berkel bovenstaande maatregelen nog voor de zomer uitvoeren.

Achterhoek