Volledig scherm
De nog te openen Ruurlose vestiging van museum More is ook opgenomen in het boek Kunst in de Achterhoek. © foto uit boek

De Achterhoek is een land van kunstenaars

GORSSEL - Het echtpaar Willem Beemers (tekst) en Anne van der Meiden (foto's) laat zien dat er naast het ouderlijk huis van Mondriaan en het museum More in Gorssel nog veel meer te beleven valt aan Kunst in de Achterhoek, de titel van hun boek.

Willem Beemers is Achterhoeker in hart en nieren. Hij wist natuurlijk al wel min of meer dat in regio tussen Duitse grens en IJssel in musea, galerieën en individuele kunstenaars veel kwaliteit te vinden is, maar nu is hij helemaal overtuigd. Dankzij het werk aan het boek. Samen met zijn vrouw, geboren in Den Haag in 1951, beeldend kunstenaar en kunstliefhebber, reisde hij de regio door. ,,Van beeldhouwer Anton ter Braak in Neede naar het kasteel in 's-Heerenberg, met zijn museale erfenis uit de middeleeuwen. Van Zutphen, waar twee musea worden samengevoegd tot één, naar Villa Mondriaan in Winterswijk." Om maar aan te geven dat de kunstzinnigheid zich uitstrekt over een groot gebied.

Op de kaart zetten
Beemers schreef de teksten voor de boeken 'Doesburg op de kaart' (2013) en 'Zutphen op de kaart' (2014). Met dit nieuwe werk heeft hij gepoogd ook de Achterhoek 'op de kaart te zetten', en wel als ,,een in alle opzichten schilderachtige regio, die alleen in zijn naam een uithoek is".

Ontdekkingsreis
,,De totstandkoming van het boek was een ontdekkingsreis die voert langs dorpen en stadjes met interessante bestemmingen voor de kunstliefhebber." Hij noemt onder meer het nieuwe culturele centrum in Bredevoort en Dat Bolwerck in Zutphen. Maar, hij herhaalt het verscheidene keren, 'er is nog veel meer'.

'Kunst in de Achterhoek' is te koop in boekwinkels en via de webshop van Uitgeverij Gelderland. Het telt 112 pagina's en kost 24,95 euro.

Achterhoek