Digitaal opgepoetste Lochemse smalfilms geven oude geheimen prijs

Jaarjournaals uit de jaren zeventig. Beelden uit de jaren dertig van maaiende boeren die schoven binden. Het Historisch Genootschap Lochem (HGL) beschikt sinds kort over heldere, gedigitaliseerde versies smalfilms die tussen 1930 en 1980 zijn gemaakt. Met dank aan het Regionaal Archief Zutphen, dat de films bewerkt en bewaart.

 1. Vader overvallen Warnsvelder (17) furieus: ‘Ik hoop voor hen dat de politie ze eerder vindt dan wij’
  PREMIUM

  Vader overvallen Warnsvel­der (17) furieus: ‘Ik hoop voor hen dat de politie ze eerder vindt dan wij’

  Een 17-jarige Warnsvelder is zondagavond overvallen op het fietspad langs het Twentekanaal tussen de Deventerweg en de sluis in Eefde. Twee jongens sprongen uit de bosjes en dwongen hem stil te gaan staan. Onder bedreiging van een mes op zijn buik heeft hij zijn jas, pinpas en sleutels af moeten geven. ,,Ik hoop voor hen dat de politie ze eerder vindt dan wij”, zegt de vader van het slachtoffer boos.
 2. Geen stoffen mondkapje meer... waar kun je dan nu wel een goede kopen? (Goedkoper wordt het er niet op)
  PREMIUM
  27

  Geen stoffen mondkapje meer... waar kun je dan nu wel een goede kopen? (Goedkoper wordt het er niet op)

  Het stoffen mondkapje moet, als het aan het OMT ligt, in de ban. Ook de gekochte blauwe harmonicamaskertjes die je per 50 in de winkel kocht, zijn straks wellicht niet meer voldoende. Vrijdag wordt duidelijk of het kabinet het advies overneemt en mondkapje type 2 de standaard moet worden. Mocht jij voor de troepen uit willen lopen: waar kun je deze mondkapjes bemachtigen?

Achterhoek