Volledig scherm
Stedenbouwkundig bureau Imoss schrijft in z'n visie voor de binnenstad dat bij de herinrichting het grootste deel van de parkeerplaatsen op de Markt verdwijnt. © jan houwers

Discussie over auto’s op Markt Lochem geparkeerd

De discussie over een al dan niet autovrije Markt in Lochem wordt voorlopig geparkeerd. Eerst moet meer duidelijk zijn over parkeerplaatsen elders rond het centrum.

Een andere inrichting van de Markt is onderdeel van een reeks plannen om de binnenstad van Lochem te verfraaien. De Markt moet veel meer dan nu het kloppend hart van de stad worden. Naast de discussie over het vervangen van de slecht toegankelijke keien op de Markt, speelt ook parkeren daarbij een rol. Nu mogen er op het plein auto's staan. 

Verdwijnen

Stedenbouwkundig bureau Imoss schrijft in z'n visie voor de binnenstad dat bij de herinrichting het grootste deel van de parkeerplaatsen verdwijnt. Wel moet er aan de rand van het plein een aantal parkeervakken komen voor mindervaliden en om de huisartsenpraktijk goed bereikbaar te houden. Daarnaast stelt Imoss voor om de Markt als zogeheten gemengd gebied in te richten. Dat betekent dat auto's op zich overal kunnen komen, maar alleen om snel te kunnen laden en lossen.

Verdwijnen van het grootste deel van de parkeerplaatsen is volgens het college van burgemeester en wethouders pas mogelijk als er nabij het centrum voldoende parkeermogelijkheden zijn en blijven. Het is echter nog te vroeg om daar knopen over door te hakken. Dat hangt namelijk onder meer af van wat er gaat gebeuren op het gasfabriekterrein, waar de Lidl zich wil vestigen. Dat zou ten koste gaan van (een deel van de) parkeerplekken voor binnenstadbezoekers. 

1,4 miljoen

Snelle aanpak van de Markt, waarvan de kosten worden becijferd op globaal 1,4 miljoen euro, is hoe dan ook vanuit praktisch oogpunt niet mogelijk. Eerst moet namelijk de voormalige Rabobank op de kop van de Markt worden verbouwd. Daar komen appartementen. Uitvoer van maatregelen aan de Markt is niet eerder dan in 2019 aan de orde, aldus de gemeente.

Achterhoek