Volledig scherm
Twee ooievaarsjongen vallen een derde aan. foto Webcam vogelbescherming

Drama in nest ooievaars Gorssel

GORSSEL - De natuur is hard, keihard. Gelukkig ontgaat ons veel. Bij Henk Hietbrink, beheerder van ooievaarsdorp het Zand in Gorssel staat de telefoon deze dagen roodgloeiend omdat op een webcam beelden te volgen zijn van een drama dat zich afspeelt in een nest met jongen. Van de vijf jongen zijn er nog maar drie in leven, en over niet al te lange tijd zijn er nog maar twee over is de verwachting.

De zwakste is uit het nest gekieperd door vader of moeder, een ander jong is verstikt en daarna over de rand gegooid. Dat laatste exemplaar zou zelfs nog als maaltijd dienen voor de overgebleven dieren, maar bleek te groot voor consumptie.

Geen beeldmateriaal om aan de kinderen te laten zien, maar ook volwassenen laten zich niet onbetuigd op internet en via de telefoon. Hietbrink zou het derde jong uit het nest moeten halen is de boodschap.

Maar Hietbrink doet niets. "Het is dat er nu toevallig een camera op dit nest is gericht, maar vijftig tot zestig procent van de jonge ooievaars overleeft het niet. Dat is gewoon de natuur en daarom grijpen we niet in."

Ook over de levensverwachting van de andere twee jongen twijfelt hij. "We hebben de indruk dat er nog maar een van de twee ouders over is, en dan stopt het voeren van de jongen acuut. Dan is de kans groot dat die andere twee het ook niet overleven."

Volgen Hietbrink weten ooievaars al voor de eieren zijn gelegd hoeveel jongen het gaan redden. Dat berekenen ze op basis van het voedselaanbod in de omgeving. "Maar dan komen er toch soms te veel eieren en dan nemen ze dus maatregelen."

Het was de afgelopen periode ook nog flink bikkelen om aan voedsel te komen, vertelt Hietbrink. "Het was droog en dan is het lastig om aan wormen te komen. We moeten maar gewoon afwachten wat er gaat gebeuren."

Beelden van de aanval op het ooievaarsjong

Achterhoek