Volledig scherm
© stock.xchng

Eigenaar monument in Lochem moet verf zelf betalen

LOCHEM - Eigenaren van monumenten in de gemeente Lochem kunnen fluiten naar gemeentelijke financiële steun voor onderhoud. Een poging om daarvoor een regeling op te tuigen strandde maandagavond tijdens de raadsvergadering.

Op de monumentenlijst van de gemeente Lochem staan 263 panden. Eigenaren hadden eerder gevraagd om een regeling om tegemoet te komen aan de meerkosten die zij hebben vanwege het monumentale karakter van hun pand, waarbij bijvoorbeeld richtlijnen gelden voor herstelwerkzaamheden.

Coalitiepartijen CDA en D66 opperden om jaarlijks 25.000 euro beschikbaar te stellen. Eigenaren zouden voor maximaal 1500 euro een beroep kunnen doen op dat potje om bijvoorbeeld te investeren in onderhoud of een bouwkundige inspectie te laten doen door een specialist. Voor het plan van CDA en D66 was evenwel geen meerderheid te porren. Daardoor zou monumentenbeleid juist meer geld gaan kosten, terwijl was afgesproken dat de gemeente daar minder geld aan wilde spenderen. Uiteindelijk besloot een raadsmeerderheid wel om de bezuiniging op monumentenbeleid te verzachten van 15.000 naar 5000 euro per jaar. Al met al is er dan nog 37.000 euro per jaar over. Dat geld is onder meer bedoeld om een monumentencoach mee te bekostigen die eigenaren adviseert en helpt.

Achterhoek