Ernst grondverontreiniging onderzocht na rioolbreuk in Lochem

videoEen klein stukje verontreinigde grond tussen de Berkel en het Twentekanaal bij Lochem moet worden onderzocht. Dit zegt milieutoezichthouder Roel de Ruiter van de Omgevingsdienst Achterhoek. Een riool is gebarsten en het is nog onduidelijk welke stoffen zijn vrijgekomen. 

Maandag barstte een riool onder een stuk bos en moeras tussen de twee waterwegen. Het waterschap Rijn en IJssel ontdekte de breuk omdat er veel minder water binnen stroomde bij de zuiveringsinstallatie in Zutphen. 

De rietkragen zijn inmiddels overspoeld door grote hoeveelheden stront. Daarnaast stroomt het ook de Berkel in. Het Twentekanaal blijft de troep vooralsnog bespaard omdat er een hoger gelegen dijk tussen het kanaal en de rioolbreuk ligt.  

Grondsanering

,,Het riet zal in ieder geval stevig gaan groeien met deze bemesting,’’ grinnikt milieutoezichthouder De Ruiter.  ,,Maar als blijkt dat er bijvoorbeeld veel chemische stoffen tussen het afvalwater zitten en een grote hoeveelheid daarvan de grond is ingetrokken, moet de grond wellicht gesaneerd worden,’’ zegt De Ruiter. Bij organisch afval als gras en hout is grondsanering niet noodzakelijk.

De vissen in de Berkel kunnen in ieder geval wel lijden onder het afvalwater. Honderden meters vanaf de breuk is het water bruinig troebel en ruikt het als een verse koeienvlaai. Het afvalwater in de Berkel kan er volgens het Waterschap Rijn en IJssel voor zorgen dat de vissen een zuurstofgebrek krijgen.

Zuurstof

,,We hebben nu een beluchter geplaatst voor extra zuurstof en controleren continu hoe het met het zuurstofgehalte in de Berkel zit,’’ zegt Marieke van Woerkom, woordvoerder van het waterschap. ,,Er is nu nog voldoende zuurstof voor de vissen. Als dat verandert zullen we de vissen overzetten naar ander water.’’ 

De technische aannemer Henk van Tongeren is met groot materieel uitgerukt om de breuk te repareren. ,,Het grondwater staat vanwege de twee waterwegen erg hoog,’’ zegt De Ruiter. ,,Eerst moeten ze dat laten zakken voordat ze kunnen graven om de leiding te repareren.’’ 

Volledig scherm
Beeld van de schade door de lek van de persleiding. © videostill
  1. Stralende ‘sterren’ op eindexamengala Staring College in Lochem
    Fotoserie

    Stralende ‘sterren’ op eindexamen­ga­la Staring College in Lochem

    En of de weergoden de examenleerlingen van het Staring College in Lochem vandaag gunstig gezind waren! De in galakleding uitgedoste leerlingen van 4 mavo, 5 havo en 6 vwo vormden het stralende middelpunt van het jaarlijkse eindexamengala. De ‘sterren’ lieten zich met fraaie bolides of andere opvallende voertuigen naar het eindfeest brengen. Bij de school stond een grote menigte de hoofdrolspelers op te wachten om zich aan de Hollywood-achtige taferelen te vergapen.

Achterhoek