Volledig scherm
Hollandsche maagd II (1977) van Pyke Koch. Te pikant voor Facebook. © Museum MORE Lochem

Facebook weigert 'naakt' van More

GORSSEL Facebook heeft een advertentie van Museum More in Gorssel geweigerd omdat er 'teveel naakt' op zou staan. Het museum kreeg vrijdagmiddag te horen dat en gesponsord bericht zou zijn geweigerd.

Het gaat om een post met het beroemde schilderij Hollandsche maagd II (1977) van Pyke Koch. Op het betreffende werk staat een fictief wezen, half-slak-half-vrouw. Museum More had het bericht eerst normaal gepost, maar wilde het later ook nog gesponsord verder verspreiden. Tegen betaling komt het dan bij een veel groter aantal Facebook-volgers terecht. ,,Maar zo ver is het dus niet gekomen omdat we een standaard-formulier kregen met de mededeling dat de post teveel suggestieve beelden zou bevatten'', zegt woordvoerster Ellen van Slagmaat van Museum More een beetje lacherig. Ze heeft direct bezwaar aangetekend tegen het besluit van Facebook. Volgens Van Slagmaat maakt het Gorsselse museum veel vaker gebruik van de mogelijkheid om betaalde berichten te verspreiden via dit sociaal medium.

Het is niet de eerste keer dat kunst van Facebook wordt geweerd. Een tekening van Hans Holbein de Jonge van de Studie naar de hand van Erasmus werd al eens geweigerd. Facebook wordt er wel vaker van beschuldigd onnodig preuts te zijn. Zo werden foto's van borstvoedinggevende vrouwen geweigerd en is er een rel ontstaan nadat dé Vietnamfoto van het naakte napalmmeisje werd geweigerd.

Achterhoek