Volledig scherm
© Thinkstock

Felle kritiek op gemeentebestuur Lochem

LOCHEM - ‘Verspilling van gemeenschapsgeld’, ‘verkeerde inschatting’ en ‘u bent de grip kwijt’. Oppositiepartijen in Lochem uitten maandagavond tijdens de raadsvergadering felle kritiek op het college van burgemeester en wethouders.

Onderwerp van gesprek was de afgeketste fusie tussen sociale dienst Het Plein en sociale werkvoorziening Delta.

Fusie
Beide organisaties, die ook voor Lochem werken, koersten twee jaar af op een fusie. Een maand geleden werd evenwel de stekker uit dat proces getrokken. De (financiële) risico’s zouden te groot zijn. Oppositiepartijen wilden eigenlijk verantwoordelijk wethouder Jan Kottelenberg (CDA), die de raad vorig jaar nog adviseerde om voor de fusie te stemmen, de maat nemen. Kottelenberg ontbrak maandagavond echter bij de raadsvergadering vanwege ziekte.

Verspilling
Oppositiepartijen uitten desondanks stevige kritiek. Jolande van Borrendam van GroenLinks sprak van verspilling van gemeenschapsgeld. Voor het fusieproces werd onder meer een extern bureau ingehuurd. Eerder al stelde ze de vraag hoeveel een ander heeft gekost. Daar kreeg ze geen antwoord op. Ook stelde Van Borrendam dat de risico’s voor de fusie al in november vorig jaar bekend waren, op het moment dat het college de raad adviseerde om voor de fusie te stemmen. ,,Hoe heeft de wethouder het zo verkeerd kunnen inschatten?”

VVD-leider Erik Haverkort gaf aan dat het college (lees: Kottelenberg) de grip kwijt is. ,,De enige reden dat dit college er nog zit is omdat de coalitie u niet weg wil sturen.’’ Marian Beuke van de PvdA wil dat alle feiten en cijfers rond dit proces boven water komen.

Achterhoek