Kinderen van de Barchschole vierden een paar jaar geleden een feestje toen hun school een nieuwe logo onthulde. Nu gaat de school samen met basisschool De Wereldboom uit Borculo.
Volledig scherm
Kinderen van de Barchschole vierden een paar jaar geleden een feestje toen hun school een nieuwe logo onthulde. Nu gaat de school samen met basisschool De Wereldboom uit Borculo. © Foto archief/ Jan Houwers

Fusie scholen uit Barchem en Borculo

De basisscholen De Barchschole in Barchem en De Wereldboom uit Borculo gaan fuseren. Reden is dat De Wereldboom te weinig leerlingen heeft om nog zelfstandig door te gaan. Voor het komend schooljaar werden nog slechts 31 leerlingen verwacht en ook richting de toekomst zou dit aantal niet toenemen, aldus de gemeente Lochem.

 De opheffingsnorm voor de gemeente Berkelland bedraagt 47 leerlingen.

Onderwijsconcept

De verwachting is, aldus de gemeente Lochem, dat van de huidige leerlingen van De Wereldboom er ongeveer de helft naar De Barchschole zullen gaan omdat ze dan hetzelfde onderwijsconcept behouden. De overige leerlingen kiezen vermoedelijk voor een andere school binnen de gemeente Berkelland. 

Daling

De Barchschole krijgt op basis van de laatste leerlingenprognoses te maken met een daling van het aantal leerlingen. De instroom vanuit De Wereldboom compenseert deze daling en zorg in de eerste jaren zelfs voor een lichte stijging. Qua ruimtebehoefte heeft de komst van de Borculose kinderen naar Barchem geen gevolgen, schrijft de gemeente.

Weinig risico

Een fusie tussen de twee scholen is wenselijk om de sluiting van de school zo goed mogelijk te laten verlopen. Door midden van de fusie kunnen de schoolbesturen zorgen voor een goede afwikkeling van de sluiting van De Wereldboom en overgang naar De Barchschole, meent de gemeente. De schoolbesturen kunnen hiervoor bovendien een vergoeding vanuit het rijk ontvangen. Deze vergoeding heeft een looptijd van zes jaren. Hierdoor loopt de stichting Poolsterscholen (waar De Barchschole onderdeel van is) weinig risico door het fuseren met De Wereldboom.

Achterhoek