Volledig scherm
Er wordt nog zeker gebouwd in de gemeente Lochem. Op deze foto werken bouwvakkers aan een project aan de Deventerweg in Laren. Maar het probleem volgens sommigen - waaronder de PvdA-fractie- is: er wordt te weinig gebouwd in de goedkopere prijsklasse. Maar lang niet alle fracties denken daar zo over, bleek gisteravond tijdens de raadsvergadering. © Foto Arjan Gotink

Geen onderzoek naar betaalbare huizen in Lochem

Is er een tekort aan betaalbare woningen in Lochem, zowel in de huur- als de koopsector? De PvdA-fractie in de Lochemse gemeenteraad is daar heilig van overtuigd. Maar de rest van de gemeenteraad  absoluut niet. Een onderzoek of er een tekort aan betaalbare huizen is, zal er voorlopig niet komen.

De PvdA vroeg gisteravond in een motie aan het college om een dergelijk onderzoek uit te voeren. Behalve de PvdA steunde geen enkele fractie de motie. 

Corporaties

Wethouder Bert Groot Wesseldijk (Gemeentebelangen) had ook al laten weten niets te voelen voor een dergelijk onderzoek. Volgens hem ligt er al ‘een kast vol met onderzoeken’. Hij verwees naar de woonvisie van de gemeente waar ook de verschillende dorpsraden aan hebben bijgedragen. Groot Wesseldijk zei dat de woningcorporaties Viverion en IJsseldal Wonen gevraagd is om later dit jaar de raad nog eens bij te praten over hoe het gesteld is met het aanbod van het aantal huurhuizen in relatie tot de vraag hiernaar.

Verbazing

De PvdA roept al enige tijd dat het in Lochem schort aan goedkopere huizen. Volgens de PvdA wordt er weliswaar in voldoende mate gebouwd in de verschillende kernen van de gemeente, maar het gaat volgens deze fractie allemaal om huizen die onbereikbaar zijn voor mensen met een minder goed gevulde beurs. Ook tot verbazing van  de PvdA zelf trof de fractie onlangs een bondgenoot in de IKL. 

Brief

Die schreef een brief aan de raadsfracties om zich in te zetten voor de verwezenlijking van meer betaalbare huizen in koop- en huursector. Want volgens de IKL lukt het werknemers van bij de IKL aangesloten ondernemingen regelmatig niet om in de gemeente Lochem een huis te huren of te kopen in de betaalbare sector. 

Niet onderbouwen

Ook zou het aantrekken van personeel bemoeilijkt worden door de krapte aan goedkopere huizen in Lochem. Overigens heeft de IKL tot nu toe deze alarmbrief nog niet kunnen onderbouwen met cijfers. Ook vragen van deze krant over welke bedrijven te maken hebben met dit probleem  en om hoeveel medewerkers het gaat, konden niet worden beantwoord.

Doorstroming

De andere fracties in de Lochemse raad menen dat het met het tekort aan betaalbare huizen wel meevalt. Bovendien menen zij – net als de verantwoordelijke wethouder- dat het bouwen van bijvoorbeeld iets duurdere huizen uiteindelijk ook tot gevolg heeft dat mensen door stromen op de huizenmarkt. Gevolg daarvan is dan weer, zo luidt het betoog,  dat er huizen vrij komen in de goedkopere categorieën.

 1. Au! Actrice Gerda Havertong (72) uit Epse valt van podium Ranking The Stars: ‘Ik werd pimpelpaars’
  PREMIUM

  Au! Actrice Gerda Havertong (72) uit Epse valt van podium Ranking The Stars: ‘Ik werd pimpel­paars’

  Voor actrice en presentatrice Gerda Havertong (72) uit Epse was het een maand geleden even flink schrikken tijdens opnames van het programma Ranking The Stars. Ze maakte namelijk een vervelende val op het podium, zo is vanavond te zien in de nieuwste aflevering op RTL 5. Havertong laat aan de Stentor weten dat alles goed met haar gaat. ,,Mijn entree viel in duigen, haha.”
 2. Inhaalslag met glasvezel in kleine kernen: ‘Boeren houden vee met livestreams in de gaten’
  PREMIUM

  Inhaalslag met glasvezel in kleine kernen: ‘Boeren houden vee met li­vestreams in de gaten’

  Internet via glasvezel is voor steden en grote dorpen een normale zaak, maar in buitengebieden en kleine woonkernen wachten bewoners er soms al jaren op. In Oost-Nederland is de afgelopen maanden een flinke inhaalslag gemaakt. Op afgelegen plekken in de Achterhoek en Flevoland is begonnen met de aanleg van glasvezel. Voor sommige ‘witte vlekken’, zoals de kleine kernen in het Vechtdal, blijft het afwachten.

Achterhoek