Volledig scherm
Het Plein. © Ronny te Wechel

Geldnood sociale dienst ligt Lochem zwaar op de maag

De miljoen euro die Lochem dit jaar extra kwijt is aan sociale dienst Het Plein ligt de gemeenteraad zwaar op de maag. Bovendien wekt de handelwijze van verantwoordelijk wethouder Ingrid de Pagter (CDA) bevreemding.

Dat bleek maandagavond tijdens een debat in de gemeenteraad. Onlangs bleek dat Het Plein, dat actief is voor de gemeenten Zutphen en Lochem, dit jaar 9,5 miljoen euro meer nodig heeft dan eerder was geraamd. Bij nader inzien zijn er dit jaar 60,9 miljoen euro aan kosten voorzien. Dat was aanvankelijk 51,4 miljoen euro. 

Het Plein heeft meer geld nodig voor onder meer uitkeringen, personeels- en bedrijfsvoeringskosten. Zutphen en Lochem draaien op voor de kosten. Van Lochem wordt dit jaar een miljoen euro extra verwacht: 8,7 miljoen in plaats van 7,7 miljoen euro.

Tegenstem

Wethouder Ingrid de Pagter (CDA) had maandagavond wat uit te leggen. In het dagelijks bestuur van Het Plein schuift zij namens Lochem aan. Zij stemde onlangs als lid van het dagelijks bestuur tegen de nieuwe begroting. Desondanks werd die begroting wel aangenomen. Maandagavond legde zij echter uit dat Lochem, ondanks die tegenstem, hoe dan ook geld moet bijpassen. 

Als dat niet gebeurt kunnen later dit jaar de uitkeringen niet meer worden betaald, gaf zij aan. Om dat te voorkomen gaat Lochem in het algemeen bestuur van Het Plein, waarin onder meer De Pagter namens Lochem ook is vertegenwoordigd, binnenkort wel akkoord met de begroting.

De uitleg van de wethouder bevreemdde raadsleden maandagavond. De eerdere tegenstem van de wethouder is dus een loos signaal, concludeerde VVD-fractievoorzitter Erik Haverkort. Dat niemand in de situatie terecht wil komen dat mensen hun uitkering niet meer krijgen stond voor raadsleden buiten kijf. De zes fracties gaven echter ook aan dat Lochem vorig jaar heeft gezegd dat er geen cent extra naar Het Plein gaat. De sociale dienst houdt namelijk na dit jaar op te bestaan in z'n huidige vorm.

Achterhoek