Volledig scherm
Dierenrechtenactivisten van Meat the Victims hielden maandag een varkensfokkerij in Boxtel bezet. © ANP

Gemeentebelangen Lochem: boeren in onze gemeente voelen zich onveilig

De inval van een groep dierenactivisten bij een varkensboer in Boxtel afgelopen maandag heeft bij de fractie van Gemeentebelangen (GB) in de gemeente Lochem tot bezorgdheid geleid.

 De fractie stelt naar aanleiding van dit incident vragen aan het Lochemse college. 

Actieplan

GB wil onder meer weten de gemeente Lochem 'goed en voldoende voorbereid is’ als zich zoiets in Lochem gaat afspelen. De fractie is benieuwd of  er in Lochem een actieplan is hoe er gehandeld moet worden als er zich zoiets  vergelijkbaars in Lochem voordoet. Indien er geen actieplan is, vraagt de GB-fractie of het misschien verstandig is om zo'n plan te maken, wellicht in samenwerking met andere regiogemeenten.

Onacceptabel

De Lochemse GB-fractie vraagt verder of de burgemeester over voldoende middelen beschikt om deze invallen te kunnen voorkomen of ze binnen geringe tijd te kunnen beëindigen. Volgens GB is de agrarische sector bezorgd.  De grootste fractie in de Lochemse raad vindt het onacceptabel ‘dat mensen binnendringen bij inwoners en hun bedrijf bezet houden’ . 

Onveilig

Gemeentebelangen  vreest dat er waarschijnlijk ook in Lochem agrariërs zijn die zich niet veilig voelen op hun eigen bedrijf. Dit gevoel wordt volgens GB nog eens versterkt omdat het bij deze bedrijven vaak gaat om een combinatie van wonen en werken. ,,Hoe kan men voor deze inwoners het gevoel van veiligheid laten terugkeren’’, vraagt Gemeentebelangen aan het college. 

Demonstranten

Een deel van de actievoerders  die in Boxtel de varkensstal bezetten komt uit Nederland. Verder waren er ook demonstranten uit diverse Europese landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Polen, Duitsland, Tsjechië, Griekenland, Finland, Noorwegen en Zweden. Onder de naam Meat the Victims wilden de activisten  ’het Nederlandse publiek laten zien hoe dieren worden behandeld achter de gesloten deuren van een stal’, aldus de organisatie.

Achterhoek