Volledig scherm
Het echtpaar Visser op weg naar de rechtbank in Almelo. © archief/Eric Brinkhorst

'Ger Visser vast om onderzoek vervalsing documenten'

updateDe gevallen vastgoedman Ger Visser zit vast, omdat hij op grote schaal documenten zou hebben vervalst rond de ondergang van Eurocommerce. Dat bevestigt advocaat Jacob Vlaar tegenover NRC. Vanwege de ontwikkelingen gaat de regiezitting in het hoger beroep in de strafzaak van Visser morgen niet door.

De Fiscale opsporing- en inlichtingendienst (FIOD) pakte Ger Visser, dienst vrouw Patricia, zoon Ger junior en dochter Kristel afgelopen vrijdag op. Alleen de ex-Eurocommercebaas zit nog vast. 

Het voorarrest van Ger senior is verlengd, laat  het Openbaar Ministerie weten. ,,De drie anderen die in vrijheid zijn gesteld, blijven verdachte in het onderzoek”, zegt Wim de Bruin, woordvoerder van Landelijk Parket. 

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden laat weten dat de regiezitting in de strafzaak van Visser morgen niet doorgaat vanwege 'de nieuwe ontwikkelingen'. Visser's advocaat Jacob Vlaar heeft naar eigen zeggen een zwijgplicht en komt later met een verklaring.

Megacomplot

Ger Senior zit volgens het NRC vast om vervalste documenten die door Visser worden ingebracht als bewijsstukken in het hoger beroep in de strafzaak. Daarbij zou Visser een megacomplot willen aantonen van vastgoedmiljonair Dik Wessels, Rabobank-bestuurder Sipko Schat en Peter Keur van Rabo-dochter FGH Bankplannen om Eurocommerce in een faillissement te duwen. 

Het zou gaan om meerdere vervalste gespreksverslagen en brieven op privébriefpapier van de vorig jaar overleden Wessels. Hij was jarenlang zakenpartner van Visser. Naar verluidt heeft justitie het onderzoek naar de documenten gestart, nadat curatoren van het faillissement van Eurocommerce-vennootschappen aangifte deden.

Springpaarden

Ger Visser werd als voormalig vastgoedbaas twee jaar geleden tot 3,5 jaar cel veroordeeld voor faillissementsfraude en oplichting. Zijn zoon (36) kreeg een jaar cel omdat hij met zijn vader samen zou spannen in de verkoop van Stal Eurocommerce. In die stal zaten dure springpaarden, die voor miljoenen onder de werkelijke waarde in eigendom overgingen van vader op zoon.

Hoger beroep

Visser is na zijn veroordeling in hoger beroep gegaan. Woensdag zou een regiezitting plaatsvinden in het gerechtshof in Zwolle. Die gaat dus niet door.

De inhoudelijke behandeling van het hoger beroep dient waarschijnlijk pas in 2019. Afgelopen juli nog werden Ger Visser en zijn zoon door de rechtbank in Zwolle veroordeeld tot het terugbetalen van ruim 11 miljoen euro aan de Nederlandse staat. Volgens de rechtbank hadden zij dit geld verkregen via faillissementsfraude en valsheid in geschrifte rond de val van vastgoedreus Eurocommerce.

Achterhoek