Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

‘Gladde prater’ mishandelde en bedreigde moeder en lichtte hotels op in Lochem

Hij mishandelde zijn moeder, verduisterde haar geld en lichtte drie hotels in Lochem en omgeving op. Maar Hans L., die woensdag tot een werkstraf van 160 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand werd veroordeeld, is spoorloos.

De 58-jarige oud-inwoner van Lochem, Deventer en Zutphen verscheen dus ook niet voor de politierechter in Zutphen woensdag. Hans L. keerde in 2014 na enige tijd in Kroatië gewoond te hebben terug en ging bij zijn moeder wonen. Omdat hij de boodschappen deed, kreeg hij de pincode van haar bankpas. 

Een broer van Hans, die de financiën van moeder bijhield, ontdekte vreemde afschrijvingen. Van een telefoonabonnement, van tankbeurten, van een fitnessclub. Hun moeder had niet eens een mobiel of een auto. Hans erkende de pas gebruikt te hebben, maar zou alles terugbetalen. Meer dan 4.000 euro verdween van haar rekening. Toen ze verhuisde en Hans eind 2017 vertelde dat hij niet langer welkom was, mishandelde hij haar. Toen ze aangifte deed, ontving ze bedreigende telefoontjes van haar zoon. Op last van de politie mocht hij niet meer in of bij haar woning komen.

Hotels

In oktober en november 2018 dook Hans L. op in drie hotels in Lochem en Almen. Hij verbleef er elf nachten en genoot van het ontbijt. Zijn bedrijf uit Laren zou wel betalen. Wat uiteindelijk niet gebeurde. ,,Hij was aimabel dus we geloofden hem’', zei een van de medewerkers achter de balie. De officier van justitie eiste een werkstraf van 160 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand. De politierechter nam die eis over. 

L. ging respectloos om met zijn moeder ,,en lichtte met zijn gladde praatjes drie hotels op’'. Een van de getroffen hotels is het Hof van Gelre. Directeur Arne Heitmeijer kende L. nog als oud-buurman, zegt hij na afloop van de zitting. Hij bood hem zelfs een slaapplaats bij hem thuis aan. Een paar maanden terug trof hij L. nog op straat. ,,Hij zei dat het allemaal goed zou komen.’' Daarna trof hij hem nooit meer. Ook Heitmeijer heeft geen cent van L. ontvangen.

Achterhoek