Volledig scherm

Gorsselse oorlogsjournalist Wichers: IS jaagt mij niet weg

GORSSEL/ERBIL - Zijn terugvlucht had hij gepland voor 6 november. De gewonde oorlogsjournalist Bud Wichers uit Gorssel moet zijn verslag in het oorlogsgebied in Irak echter nu al staken. Maandagavond keert hij terug op Hollandse bodem.

Zijn stem klinkt hees, hij praat zacht. Wie Bud Wichers spreekt, merkt dat hij pijn heeft. Hij is aan bed gekluisterd, in een hotel in de Iraakse stad Erbil, op veilige afstand van het oorlogsgeweld.

Wichers kan mede door de pijn de slaap nauwelijks vatten, de vele pijnstillers ten spijt. ,,Ik heb vannacht hooguit een halfuurtje geslapen. Maar goed, het belangrijkste is dat ik er nog ben en dat ik weer gezond word. Desondanks baal ik er wel van dat ik mijn werk moet afbreken."

Wichers wordt naar eigen zeggen goed opgevangen door verslaggever Hans Jaap Melissen, die hem waar mogelijk verzorgt. Samen vertrekken ze vandaag om 16.00 uur Irakese tijd, terug naar Nederland, waar ze om 22.00 uur hopen te landen.

Wie denkt dat Wichers in de toekomst pas op de plaats maakt, heeft het mis. ,,Ik kom terug, ik laat me niet door IS of andere slechte partijen wegjagen."

Engeltje op schouder
De oorlogsverslaggever had afgelopen week twee keer een engeltje op zijn schouder. Eind vorige week ontsnapte hij al aan de dood toen een mortier op slechts 5 meter afstand van zijn auto terechtkwam. De granaat kwam tot zijn opluchting niet tot ontploffing. Een dag later werd hij beschoten door een IS-scherpschutter. De kogel schampte zijn arm en hij liep kneuzingen op door de duik die hij moest maken om de kogel te ontwijken.

De Gorsselnaar reist sinds 2002 de aardbol over op zoek naar verhalen. Zijn ouders, zo zegt de vrijgezelle Wichers, vinden het uiteraard niet prettig dat hij de gevarenzone blijft opzoeken. ,,Maar ze snappen mijn passie ook. Mijn moeder is door de gebeurtenissen van de afgelopen dagen wel wat overstuur. Zij zal blij zijn dat ik naar huis kom."

Volledig scherm
Oorlogsverslaggever Bud Wichers is gewond geraakt in Irak. © Eigen foto

Achterhoek