Volledig scherm
© Thinkstock

Grondeigenaren eisen toezicht op uiterwaarden Gorssel

GORSSEL - Wandelpaden in de Ravenswaarden bij Gorssel mogen pas weer open als er toezicht komt op het gedrag van recreanten. Dat vindt een groep grondbezitters.

Staatsbosbeheer heeft recent twee wandelpaden in de uiterwaarden bij Gorssel met draad en verbodsborden afgesloten voor publiek. Dat betreft een struinpad en een pad langs de IJssel. De paden lopen over grond van Staatsbosbeheer.

Klachten
Bewoners, overwegend boeren, beklagen zich al langere tijd over het gedrag van sommige recreanten. Ze laten afval slingeren, lopen soms dwars door weilanden om bij de IJssel te komen en vernielen afrasteringen. De commissie, met ruim twintig grondeigenaren, ziet liever niet dat de wandelpaden weer open gaan. Maar als dat toch gebeurt dan moet handhaving goed geregeld zijn.

Handhavingsplan
Het probleem is dat controle nog niet formeel vastgelegd en geregeld is. Een zogeheten handhavingsplan is niet ondertekend, legt Iranda Vermij van Staatsbosbeheer uit. In zo'n plan staat hoe fauna wordt beschermd en hoe overlast moet worden voorkomen. Staatsbosbeheer gaat de komende tijd met betrokken partijen in gesprek om dat te regelen.

Achterhoek