Volledig scherm
De gemeente Lochem meldt dat zij een aanval van hackers op haar computerbestanden heeft afgeslagen. Er is volgens de gemeente nog geen aanleiding om te vermoeden dat er privacy-gevoelige informatie is gestolen. © ANP

Hackers vallen ICT-netwerk gemeente Lochem aan

De gemeente Lochem meldt dat zij een aanval van hackers op haar computerbestanden heeft afgeslagen. Er is volgens de gemeente nog geen aanleiding om te vermoeden dat er privacy-gevoelige informatie is gestolen, maar zij heeft uit voorzorg melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Ook doet Lochem aangifte bij de politie.

De aanval is op donderdag 6 juni ontdekt. Omdat een geslaagde inbraakpoging via het netwerk bij de overheid uitzonderlijk is, onderzoeken ICT-medewerkers van de gemeente het incident samen met de Informatiebeveiligingsdienst voor Gemeenten (IBD) en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Burgemeester Sebastiaan van 't Erve laat ook een extern onderzoek uitvoeren.

Veilig

Inwoners van Lochem mogen er volgens de gemeente op vertrouwen dat hun gegevens bij haar in veilige handen zijn. ,,We voeren een actief veiligheidsbeleid’’, stelt zij hen op de site gerust. ,,Het ontdekken van de inbraak heeft verdere schade voorkomen. We zetten alles op alles om gegevens te beveiligen. We kunnen op dit moment in het belang van het onderzoek geen mededelingen over het incident doen.’’

  1. Zonnepanelen verdrijven autocross in Lochem
    PREMIUM

    Zonnepane­len verdrijven autocross in Lochem

    Komt er met de komst van het zonnepark op een perceel aan de Kanaaldijk in Lochem een einde aan bijna 50 jaar traditie met autocrossen? Het bestuur van Auto Cross Club Laren (ACCLa) vreest van wel. ,,Exploitant TPSolar zegt in de publiciteit afspraken met ons te hebben gemaakt over een alternatieve locatie en een jaarlijkse bijdrage van 2500 euro als wij meerkosten hebben. Wij weten alleen van niets. Er is helemaal geen alternatieve locatie,’’ zegt voorzitter Gerard Lokate.

Achterhoek