Volledig scherm
Rubberkorrels van autobanden © ANP

Heeft jouw club rubber tussen de vezels?

APELDOORN - Zeker 115 voetbalclubs in onze regio kunnen beroep doen op het aanbod van de Nederlandse rubberbranche. Zij hebben rubberen korrels op hun kunstgrasveld. De branche wil ieder veld kostenloos laten onderzoeken. Of clubs dat ook gaan doen is de vraag.

Voorzitter Ger ten Asbroek van V.V. Sportclub Lochem laat het aanbod passeren. "Het is een leuke geste. Zij zijn natuurlijk overtuigd van hun gelijk. Hopelijk hebben ze ook gelijk, maar wij wachten het onafhankelijk onderzoek van het RIVM af."

Toen het nieuws van mogelijk kankerverwekkende rubbergranulaat uitbraak mijdde V.V. Lochem hun kunstgrasveld zo veel mogelijk. Enkele weken later is daar geen sprake meer van. Er wordt weer gewoon op gevoetbald. "Onze eerste reactie kwam uit voorzichtigheid door de onrust en onduidelijkheid. Na verloop van tijd werd duidelijk, door het RIVM, de GGD en de KNVB dat er geen acuut risico is."

Ten Asbroek wacht nu met spanning op de resultaten van het nieuw onderzoek door het RIVM. Dat zal doorslaggevend zijn.

Bij Lelystad '67 klinkt een vergelijkbaar geluid. "Het aanbod komt over als een slager die zijn eigen vlees wilt keuren", vertelt voorzitter Stefan Halverwerk. "Het is wel een hartstikke mooi plan, maar laat ze het concreet bij ons of de gemeente aanbieden. Uiteindelijk zal toch het RIVM uitsluitsel moeten bieden."

Meer enthousiasme is te vinden in Loenen. "Ik moet nog spreken met het bestuur, maar je zou wel gek zijn om hier geen gebruik van te maken." Voorzitter Jaap Holdijk van voetbalvereniging Loenermark twijfelt niet. "Wij zijn ook zelf eigenaar van het veld." Bij Loenermark proberen ze het kunstgrasveld links te laten liggen. Dat lukt niet altijd. Vooral 's avonds bij de training. "Het veld is als enige verlicht."

Twee clubs die reikhalsend uitkijken naar de resultaten van het nieuwe onderzoek door het RIVM of het aanbod van de branche overwegen zijn ongetwijfeld SV Nieuw Heeten uit Raalte en SV Zalk. Beide hebben geen uitwijkmogelijkheden. Zij hebben één veld, van kunstgras, met rubbergranulaat.

Het kaartje is in de app niet te zien. Klik hier om naar het artikel op de website van de Stentor te gaan.

Achterhoek