Volledig scherm
Albert Mol in brons. Meteen na de onthulling liepen veel Larenaren naar het beeld om hun beroemde dorpsgenoot eens van nabij te bekijken. foto Ronald Hissink

'Hij zou het mooi gevonden hebben'

Na Giethoorn heeft nu ook Laren een beeld van Albert Mol. Sinds zaterdag staat een jeugdige Mol, in brons gegoten, in het centrum van het dorp waar hij zo veel jaren gewoond heeft. "Zou hij het mooi gevonden hebben? Ik denk het wel", zei Henk Braakman, voorzitter van de Stichting Fietsvierdaagse De Achterhoek, in een inleidend praatje voorafgaande aan de officiële onthulling. Ook Lochems burgemeester F. Spekreijse, die voor deze bijeenkomst zijn vakantie onderbrak, uitte zich in soortgelijke bewoordingen. "Mocht Albert nu van boven naar beneden kijken, dan denk ik dat hij zeer tevreden is." Het was een drukte van belang zaterdag op en bij het terras van hotel-restaurant 't Langenbaergh.

Een deel van Laren, zo maakte de publieke opkomst duidelijk, heeft de veelzijdige artiest in zijn hart gesloten.

Henk Slagman van de ondernemersvereniging, die het beeld heeft geadopteerd, bracht zijn waardering als volgt onder woorden: "Albert Mol was volledig geïntegreerd in de lokale gemeenschap. Hij heeft veel voor Laren gedaan. Zo kan ik me nog herinneren dat hij Jong Gelre uit de brand heeft geholpen toen Henk Terlingen verstek moest laten gaan. Maar ook bij songfestivals en andere bijeenkomsten konden we op hem rekenen."Volgens Slagman zette Mol Laren op de kaart. "Veel westerlingen kwamen hier naartoe en wilden weten waar hij woont. Ze konden zijn boerderij vaak niet vinden, want Wolversveen ligt nogal achteraf."

Ook Spekreijse wees op de betekenis van deze bekende Nederlander, die zes jaar geleden op 87-jarige leeftijd overleed. "Hij was ongelooflijk geliefd. Ik denk hierbij in eerste instantie aan de tv-quiz 'Wie van de Drie'. Maar ook als acteur in 'Fanfare' en als schrijver van de roman 'Wat zien ik', vooral bekend van de film, maakte hij furore."

Vlak voordat hij het beeld onthulde zei Spekreijse dat er later nog een tekst wordt toegevoegd. Die luidt: 'Bij mij op de boerderij kwamen veel vermoeide geesten bij'.

Naast de sprekers, iets in de luwte, stonden Johnny Ligtenberg, oud-buurman van Mol, oud-Larenaar Wim Winkeldermaat en de Noordijkse kunstenaar Anton ter Braak. Aan hen is het te danken dat Albert Mol na Giethoorn, waar 'Fanfare' zich afspeelt, nu ook in Laren met een beeld geëerd wordt. Ondanks alle mooie woorden heeft het nogal wat voeten in aarde gehad voordat het er is gekomen.

Want niet heel Laren stond te juichen, toen Mol-bewonderaar Jack Seuren uit Wijchen twee jaar geleden een beeld aan Laren wilde schenken.

Integendeel, een deel van de bevolking keerde zich tegen dit plan. Daarop meldden diverse andere plaatsen zich bij Seuren, onder andere Giethoorn, waarna besloten werd het beeld daar neer te zetten.

Dat zat Ligtenberg niet lekker. Hij vond dat er ook in Laren, waar Mol toch 37 jaar heeft gewoond, een beeld moest komen en kreeg steun van Harold Reurslag, uitbater van restaurant Witkamp. Een oud-Larenaar, de nu in Neede woonachtige Wim Winkeldermaat, nam het initiatief daarvoor. Hij stelde het benodigde geld beschikbaar en verstrekte de opdracht aan Ter Braak.

"Johnny, het beeld is er nu, er zal een last van je schouders gevallen zijn", zei Braakman tegen Ligtenberg waarna de hoofdpersonen in dit beeldverhaal zich door de fotografen lieten portretteren.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Achterhoek