De windmolens die al jaren geleden zijn geplaatst bij De Mars in Zutphen en Eefde.
Volledig scherm
PREMIUM
De windmolens die al jaren geleden zijn geplaatst bij De Mars in Zutphen en Eefde. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

Hoogste rechter zet streep door plan ‘met veel gebreken’ voor drie hoge windturbines bij Eefde

De Raad van State heeft vandaag het plan voor drie windturbines (185 meter hoog) langs het Twentekanaal en op de grens van Zutphen en Eefde volledig afgeschoten. Er kleven zoveel gebreken aan het bouwplan dat de hoogste bestuursrechter geen andere optie zag dan het bestemmingsplan en omgevingsvergunningen naar de prullenmand te verwijzen. Inwoners van het gebied reageren verheugd. 

 1. ‘Mag ik rechts inhalen op de snelweg als anderen onnodig links rijden?’
  VRAAG & ANTWOORD

  ‘Mag ik rechts inhalen op de snelweg als anderen onnodig links rijden?’

  ‘Op de route Eindhoven-Schiphol bestaat een groot deel van de snelweg uit vijf rijstroken’, aldus lezer Tuscar Leiseboer in de vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Vaak rijden er auto’s op de vierde of zelfs vijfde rijstrook terwijl er meer dan genoeg ruimte is op de eerste drie. Als ik op de eerste strook rijd en zo’n auto in wil halen, moet ik dan helemaal naar de vijfde (meest linker) strook als er iemand op de vierde rijdt?’
 2. Noodkreet uit Lochems oorlogsmuseum, maar Swarthoffs blijven strijdbaar: ‘Wij zullen nóóit stoppen’
  PREMIUM

  Noodkreet uit Lochems oorlogsmu­se­um, maar Swarthoffs blijven strijdbaar: ‘Wij zullen nóóit stoppen’

  Ze staan minutieus uitgestald in het Lochemse Liberation Museum, de oorlogsspullen uit de privécollectie van Berry Swarthoff. Alleen komen momenteel maar weinig mensen kijken naar uniformen, helmen, banieren en oude foto’s in het oorlogsmuseum aan de Walderstraat in het centrum. Het levenswerk van Berry en zijn partner Yvonne is vanwege een schrijnend gebrek aan vrijwilligers slechts op afspraak te bezoeken.