Volledig scherm
© anp

Initiatiefnemers beducht voor nieuw echec glasvezel

Voorkomen dat de aanleg van glasvezel in het buitengebied wederom spaak loopt. Betrokken gemeenten, waaronder Lochem, gaan omzichtig te werk om te verijdelen dat de aanleg wederom afketst.

Dat blijkt uit een notitie van zeven Achterhoekse gemeenten, die zich gezamenlijk inzetten om de komst van glasvezel mogelijk te maken. Er wordt al tijden gezocht naar een mogelijkheid om bewoners van buitengebieden in onder meer Lochem daarvan te voorzien. Aanvankelijk zou het bedrijf CIF bij voldoende animo dit jaar glasvezel aanleggen in Lochem. CIF krabbelde echter terug, onder meer omdat de kosten voor aanleg hoger uitvielen dan geraamd. Daarvoor hadden Achterhoekse gemeenten en de provincie het plan opgevat om zelf een netwerk aan te leggen. Dat liep echter spaak op Europese regels. Het kwam er op neer dat dan sprake zou zijn van ongeoorloofde staatssteun, omdat de overheid dan met gemeenschapsgeld een netwerk zou aanleggen terwijl bedrijven die dat ook zouden kunnen doen buitenspel zouden worden gezet.

Alternatief

Nu werken zeven Achterhoekse gemeenten aan een alternatief, zo werd onlangs bekend. Zij hebben het idee opgevat om zelf een buizenstelsel aan te leggen. Bedrijven die bewoners en bedrijven willen voorzien van snel internet kunnen vervolgens gebruikmaken van de buizen om glasvezel doorheen te blazen. Elk bedrijf dat daar - tegen betaling - gebruik van wil maken moet toegang krijgen tot het netwerk. Op die manier moet worden voorkomen dat het plan van de gemeenten straks wederom afketst omdat er sprake is van ongeoorloofde staatssteun. Gemeenten willen niet verder dan 'strikt noodzakelijk faciliteren en maximaal de ruimte bieden aan marktpartijen'. 

Achterhoek