Volledig scherm
Hennie van der Most. © ANP/Vincent Jannink

'Inzet heli bij Van der Most niet bijzonder'

GORSSEL - Toen Hennie van der Most zaterdagavond de politie belde over een poging tot inbraak bij zijn villa in Gorssel, verschenen niet veel later meerdere politiewagens uit verschillende plaatsen voor zijn deur. Een politiehelikopter kamde de omgeving uit. Dat leidde tot verbaasde reacties op de social media: bij huis-tuin-en-keukeninbraken zou de politie niet zo massaal uitrukken. Is dat zo? We leggen het voor aan Esther Naber, woordvoerder van de politie Oost-Nederland


1) Mensen reageren verbaasd omdat bij veel andere inbraken geen politiehelikopter wordt opgeroepen. Waarom nu wel?

"Die verbazing kunnen wij niet goed plaatsen. De politiehelikopter wordt namelijk vaak opgeroepen bij heterdaadmeldingen. Eén van de eerste vragen die door de meldkamer wordt gesteld bij een dergelijke melding, is of de politiehelikopter beschikbaar is. Het hangt verder ook af van de weersomstandigheden of een helikopter ingezet kan worden. Zaterdagavond was de politiehelikopter beschikbaar en liet het weer dit toe."

2) Wat is de toegevoegde waarde van de politiehelikopter ten opzichte van mannen op de grond? Met andere woorden: wat doet de helikopter?

"De politiehelikopter is uitgerust met een warmtebeeldcamera. Dat is handig voor bij de opsporing. Zeker in een situatie als afgelopen zaterdag, waarbij verdachte personen om het huis zijn gezien, heeft een politiehelikopter veel meerwaarde. In korte tijd kan een heel gebied worden doorzocht."

3) Wanneer wordt besloten op te schalen? Er kwamen eenheden uit Lochem, Deventer en Zutphen.

"In dit geval kwam een melding binnen van verdachten om het huis. Dan willen we er natuurlijk meteen op af. Dit wordt dan beschouwd als een zogeheten prio1-melding. Dan wordt door de meldkamer gekeken of er politiewagens in de buurt zijn. In dit geval waren er eenheden in de buurt uit Deventer, Lochem en Zutphen. Die zijn zo snel mogelijk gaan rijden. In de omgeving van Gorssel en Eefde hebben de laatste tijd veel inbraken plaatsgevonden. Als er dan een heterdaadmelding komt, willen we er zo snel mogelijk bij zijn."

4) Is de tweede verdachte inmiddels gevonden? En is er nog lang naar hem gezocht?

"Nee. Er is in het bos één verdachte aangetroffen. De melder (Van der Most, red.) had twee verdachten in de tuin gezien. Daarom is ook met de politiehelikopter het omliggende bos doorzocht. Deze persoon is nog voortvluchtig."

5) Gaat de politie er nog steeds vanuit dat er een tweede verdachte is?

"Er zijn twee personen waargenomen door de melders. Die waarneming nemen wij serieus."

Achterhoek