Volledig scherm

Klacht tegen orthopeden Deventer ziekenhuis afgewezen

ZWOLLE – De orthopeden die betrokken waren bij een mislukte knieoperatie in het Deventer ziekenhuis hebben geen verwijtbare fouten gemaakt. Tot die conclusie komt het medisch tuchtcollege in Zwolle, naar aanleiding van een klacht van een patiënte uit het Gelderse Laren.

De vrouw, destijds 73 jaar, kreeg in 2013 een nieuwe knie vanwege artrose, slijtage van het kraakbeen. Nog dezelfde dag moest ze opnieuw onder het mes, nadat de artsen geconstateerd hadden dat er iets niet goed zat: op een röntgenfoto was te zien dat er te veel speling in het gewricht zat. Er is een dikkere insert geplaatst, een opvulsel om de speling te verhelpen.

Dagelijks pijn
Het mocht niet baten: de patiënte heeft klachten overgehouden, loopt met een brace en heeft dagelijks pijn. Ze denkt dat er bij de eerste operatie een fout is gemaakt en wil daar zekerheid over. Op grond van een second opinion denkt ze dat er zaagfouten zijn gemaakt bij de eerste operatie waardoor een knieband is beschadigd of zelfs is doorgezaagd.

Bij het ziekenhuis kreeg ze nul op het rekwest en ook bij de tuchtrechter ving ze bot. Het valt namelijk niet meer vast te stellen of er een fout is gemaakt en wat dan. De tuchtrechter gaat uit van het operatieverslag en de herinneringen van de operateurs op de zitting afgelopen oktober. Daaruit blijkt dat de eerste operatie zonder complicaties is verlopen.

Hoe het dan kan dat het kort erna toch niet in orde bleek, kunnen de orthopeed, de arts in opleiding die samen met haar de operatie verrichte en een orthopeed die vooral de tweede operatie begeleidde niet verklaren. ‘Dat weten we tot op de dag van vandaag niet’, zei een van hen bij de behandeling van de klacht een paar weken geleden.

Achterhoek