Volledig scherm
Aanleg glasvezel. Foto ter illustratie. © Sandra Peerenboom

Kritiek op glasvezelplan Lochem

Aanleg van glasvezel in het buitengebied van de gemeente Lochem kan zonder inzet van gemeenschapsgeld. Dat stelt het bedrijf CIF, dat glasvezel wil aanleggen. CIF is daarom verrast over het feit dat Lochem vier miljoen euro wil investeren in een buizenstelsel.

Lochem meldde eerder deze week in overleg te zijn met KPN over aanleg van glasvezel in het buitengebied. Dat maakt snel internet mogelijk. Wethouder Bert Groot Wesseldijk (Gemeentebelangen) hoopt dat de aanleg in de eerste helft van 2018 kan beginnen. KPN maakt dan gebruikt van het buizenstelsel dat Lochem wil aanleggen. Lochem wil vier miljoen euro in aanleg van dat stelsel steken, waarvan providers tegen betaling gebruik kunnen maken. Lochem bedacht het buizenplan eerder dit jaar samen met omliggende gemeenten. Dat ontstond toen de aanleg van glasvezel door CIF aanvankelijk spaak liep.

Verrassend

CIF meldde onlangs toch aan de slag te willen in Lochem. Daarom kijkt CIF nu op van de actie van Lochem. ,,Wij vinden het een verrassende stap dat de gemeente vier miljoen investeert in de aanleg van een buizenstelsel waar een marktpartij een compleet en concreet aanbod heeft neergelegd'', meldt woordvoerder Marieke Seinen. ,,Van de aanleg van een glasvezelnetwerk, de afspraken met de providers en het beheer na aanleg.'' Volgens CIF zijn er diverse voordelen: CIF investeert in glasvezel en de gemeente hoeft hieraan geen financiële bijdrage te leveren. 

  1. Industriële Kring Lochem steunt
bezwaar tegen snelheidsverlaging op N348 tussen Gorssel en Eefde

    Industriële Kring Lochem steunt bezwaar tegen snel­heids­ver­la­ging op N348 tussen Gorssel en Eefde

    De Industriële Kring Lochem (IKL) sluit zich aan bij het bezwaar tegen snelheidsverlaging op de N348 tussen Gorssel en Eefde. Eerder al hebben de Bedrijvenkring Zutphen, Transport en Logistiek Nederland (TLN) en VNO-NCW Stedendriehoek bezwaar gemaakt bij Gedeputeerde Staten van Gelderland tegen een proeflimiet van zestig kilometer per uur. IKL heeft de brief niet kunnen ondertekenen omdat die al was verstuurd.

Achterhoek