De struikelstenen voor de woning aan de Walderstraat 12, met beschadigde voordeur. Inzet: de davidster die in de muur is gekrast.
Volledig scherm
PREMIUM
De struikelstenen voor de woning aan de Walderstraat 12, met beschadigde voordeur. Inzet: de davidster die in de muur is gekrast. © Arjan Gotink

Lochemse (36) in shock na antisemitische aanval op woning: ‘Ik werd echt misselijk, het voelde unheimisch’

Misselijk, dat werd de 36-jarige bewoner van de Walderstraat 12 in Lochem toen ze zaterdagochtend thuiskwam. Eerst zag ze dat haar voordeur was ingetrapt, daarna merkte ze een davidster en het woord Jood op, gekerfd in de muur van haar huis. ,,Het is al heftig als je deur is ingetrapt, maar de antisemitische lading geeft me een unheimisch gevoel.’’

7 reacties

 • Alex Wijn

  2 maanden geleden
  Begrijp niet, dat men zoiets in 2022 nog doet: Met dit soort leuzen bekladden. @Xandor , Eric "Heim" is in Duits "thuis". Als iets "unheimisch" is is het het tegenovergestelde van knus en gezellig. Vaak heeft het geen diepere betekenis dan "ongezellig". Zelf vind ik Duitse term "unheimlich" meer van toepassing. Omdat men hier met "de angst" te maken heeft. Heeft de eerste term minder, maar in Nederlands zijn de betekenissen iets meer in elkaar verschoven. Het wordt hier nu maal zo gebruikt.
 • Adams beekman

  2 maanden geleden
  @Xandor: met het woord gevoel erachter genoemd juist een perfecte woordkeuze!
 • Eric Moll

  2 maanden geleden
  @Xandor Wetter: Dat u het woord 'unheimisch' niet vind kunnen bij dit onderwerp maakt wel duidelijk dat u van de Duitse taal geen snars begrijpt. Unheimisch staat voor: 'een naar, onaangenaam, onbehaaglijk of onheilspellend gevoel ervarend of teweegbrengend'. Het past dus werkelijk uitstekend, brengt precies onder woorden wat de bewoonster heeft ervaren. Een beter woord om te omschrijven wat er gebeurd is bestaat nauwelijks.
 • Xandor Wetter

  2 maanden geleden
  Beetje onhandige woordkeuze unheimisch bij dit onderwerp Kan echt niet vind ik
 • Bettus Martens

  2 maanden geleden
  Volgens mij is baldadig antisemitisme ongeveer dezelfde strekking als een kwajongensmoord. Antisemitisme is nooit iets baldadigs.