Volledig scherm
Een klant met een boodschappentas van supermarkt Lidl. © ANP/Olaf Kraak

Lochemse buurt vindt komst Lidl onacceptabel

De vestiging van een Lidl-supermarkt op het gasfabriekterrein aan de Julianaweg in Lochem is onacceptabel. Dat schrijven de gezamenlijke bewoners rondom het terrein van de vroegere gasfabriek in een brief aan het Lochemse college van B en W. Bewoners van de Noorderbleek, Berkelplein/Tuindorp en Noorderwal hebben zich verenigd in de Werkgroep Omwonenden Gasfabriekterrein (WOG) en schrijven in de brief aan de gemeente dat de buurt ´unaniem´ tegen de voornemens is.

De locatie – nu een braakliggend terrein dat veelal gebruikt wordt om te parkeren – is niet geschikt omdat het volgens de omwonenden te klein is voor de vestiging van een supermarkt als de Lidl. Er blijft dan te weinig parkeerruimte over, vinden de buren. De verkeersveiligheid zal ook een probleem worden als het plan wordt doorgezet, oordeelt de WOG. Extra geluidsoverlast en de toename van fijnstof worden in de brief aan het dagelijks bestuur van de gemeente Lochem ook nog genoemd als bezwaren.

Woongenot

De buurt zegt zich ´overvallen´ te voelen door het plan, temeer omdat het midden in de zomer werd gepresenteerd. De werkgroep verwijst naar eerdere rapporten waarin onder meer staat dat de komst van een supermarkt juist onwenselijk is. Omwonenden menen dat het terrein zich zou lenen voor parkeren, wonen en kantoren. De buurt toont zich verre van blij met een mogelijke komst van ´een langwerpige donkerbruine doos´. ,,Dit is geen versterking maar eerder een verloedering van het gebied en tast het woongenot van deze “woonwijk” en verdere omwonenden enorm aan´, staat in de brief.

Alternatieven

Volgens de WOG zou bijvoorbeeld de Kop van Oost op de Hanzeweg of naast de nieuwe vestiging van de ALDI een betere locatie voor de Lidl zijn. De geplande woningbouw op de Kop van Oost zou dan op het gasfabriekterrein gerealiseerd kunnen worden. Naast woningbouw zou er op het gasfabriekterrein dan ook nog een parkje kunnen komen, suggereren de omwonenden.

De Stentor nieuwsapp, download nu! Klik hier voor iOS of hier voor Android!

Achterhoek