Volledig scherm
De Gelderlander

Luistercijfers Achterhoek FM onderzocht

LOCHEM - Achterhoek FM heeft een succesje geboekt in de twist met de gemeente Lochem over subsidie. De gemeente kan onvoldoende onderbouwen waarom de lokale omroep geen extra geld nodig heeft, blijkt uit een uitspraak van de bezwarencommissie.

De financiële situatie van Achterhoek FM is kritiek, bleek eerder dit jaar. Het toenmalige bestuur stelde dat er dit jaar minimaal 9000 euro extra nodig is om dit jaar uit te zingen. Volgend jaar wilde de omroep 6000 euro extra. De Lochemse gemeenteraad besloot in mei echter dat er geen extra geld naar Achterhoek FM gaat, naast de negenduizend euro subsidie die de omroep reeds ontvangt. Daarop stapte Achterhoek FM naar de bezwarencommissie. Uit de uitspraak van de commissie blijkt nu dat de gemeente moet onderbouwen waarom Achterhoek FM jaarlijks aan 9000 euro genoeg zou hebben om voor een 'toereikend aanbod' te kunnen zorgen. Lochem heeft gezien het aantal huishoudens namelijk recht op circa 25.000 euro van het rijk voor de lokale omroep. De gemeente is echter niet verplicht om dat bedrag in zijn geheel uit te keren aan de lokale omroep. Lochem beperkte de bijdrage aan Achterhoek FM een paar jaar geleden tot negenduizend euro om de omroep ook een 'prikkel' te geven om zelf inkomsten te vergaren.

De gemeente heeft besloten om onderzoek te doen naar de luisterdichtheid en waardering van programma's van Achterhoek FM, om zo te kijken of het aanbod van Achterhoek FM toereikend is. Gegevens daarover zijn er nu niet. In overleg met het nieuwe omroepbestuur is afgesproken dat dat onderzoek wordt gedaan door een hogeschool, om zo de kosten te drukken. Als de resultaten bekend zijn, wordt een nieuw besluit genomen.

Achterhoek