Volledig scherm
PREMIUM
De kerk in Joppe, dit jaar bestaat hij 150 jaar. © FOTO archief/ HISSINK

'Luxe kerk' Joppe al 150 jaar een katholiek eiland

Aanvankelijk lag er een verzoek om een huiskapel te stichten bij landgoed Huis ’t Joppe waar de adellijke familie Van Hövel tot Westerflier woonachtig was. Maar de aartsbisschop van Utrecht was zo gecharmeerd dat hij er bij de familie op aandrong om er niet 'slechts' een kapel van te maken, maar een parochiekerk. 

En die zou dan niet op het grondgebied van het landgoed moeten komen te staan zodat alle katholieken gebruik konden maken van de nieuwe kerk. Zo geschiedde en dat betekende dat er in een vrijwel geheel protestante omgeving in 1868 een katholieke kerk verrees.

  1. Ex-vastgoedbaas Visser uit Gorssel weer op vrije voeten

    Ex-vastgoed­baas Visser uit Gorssel weer op vrije voeten

    De gevallen vastgoedbaas Ger Visser (65) uit Gorssel mag zijn proces voorlopig in vrijheid afwachten. Zijn voorlopige hechtenis is geschorst. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch bepaald. Visser zat al drie maanden vast, omdat hij volgens het OM op grote schaal documenten zou hebben vervalst rondom de ondergang van Eurocommerce. ,,Ik ben moe, op. Deze bijna honderd dagen gevangenschap hebben mijn leven voorgoed veranderd”, vertelt Visser in de rechtszaal.

Achterhoek