Volledig scherm
Hennie van der Most © Hennie van der Most. ANP

Megafraudeur (81) leende Hennie van der Most geld voor pretpark

De 81-jarige Herman van O., die ervan wordt verdacht voor 41 miljoen euro gefraudeerd te hebben, heeft geld geleend aan de bekende zakenman Hennie van der Most. Die had in 1995 financiering nodig bij de aankoop van de kweekreactor in Kalkar, die hij ombouwde tot pretpark Wunderland. 

Van O. en zijn 61-jarige vrouw Chun L. werden dinsdag aangehouden in hun bedrijfspand in Gennep. Het Openbaar Ministerie verdenkt hen van grootschalige belastingontduiking en illegale financiering van projecten in diverse landen, waaronder Duitsland.  

'Lieve, leuke man'

Hennie van der Most, de markante ondernemer uit Lochem die oude bedrijfspanden ombouwt tot amusementsparken, is erg verrast over de aanhouding. ,,Ik ken hem als een lieve, leuke en vitale man. Een ondernemer, maar hij pochte niet met zijn geld.’’ Van der Most kwam met de in Bemmel geboren Van O. in contact ten tijde van de aankoop van de kweekreactor in Kalkar, net over de grens bij Kleve. ,,Hij maakte een goede indruk. Hij verdiende geld met de handel in automotoren enzo. Ik ben ook bij hem geweest, in zijn kantoor in Gennep. De financiering loopt via Unitex, een Nederlandse b.v. Dat lijkt me legaal. Het merendeel van mijn projecten financier ik zelf, maar soms heb ik wat hulp nodig.’’ 

Klein bedrag

Global Supply, het bedrijf van Chun L. dat handelt in Chinese kunst, heeft exposities verzorgd in Wunderland en restaurant de Koperen Hoogte bij Zwolle, ook eigendom van Van der Most.

De Overijsselse ondernemer is verbaasd dat justitie Van O. verdenkt van fraude, waaronder witwassen, voor ruim 41 miljoen euro. ,,Zulke grote bedragen, ik kan het me niet voorstellen. Ik schrik daar wel van. Maar we zullen zien.’’ Justitie heeft beslag gelegd op de bezittingen en uitstaande leningen van het echtpaar, maar het Duitse pretpark komt daardoor volgens Van der Most niet in gevaar. ,,Het gaat om een klein bedrag.’’

Volledig scherm
Herman van O. (rechts op de foto) werd opgepakt omdat hij voor 41 miljoen zou hebben gefraudeerd. © Facebook

Achterhoek