Volledig scherm
Ronald Meurs uit Lochem bedacht een systeem om inwoners van de stad Zwolle van biogas te kunnen voorzien. foto Ronny te Wechel

Meurs brengt huishoudens biogas

LOCHEM - Ze zijn goed bezig in Zwolle, maar er moet een Lochemse vinding aan te pas komen om ook daadwerkelijk resultaten te boeken. Ronald Meurs van Technisch Ingenieursbureau Meurs bv zit op het moment dat deze krant in de bus rolt in Engeland naar aanleiding van een prijs die het bedrijf voor innovatie in de wacht heeft gesleept.

Graag licht hij voor vertrek nog toe wat zijn bedrijf voor de Overijsselse hoofdstad betekent.

In Zwolle gaan duizend huishoudens en veertienhonderd auto's elk jaar draaien op biogas. Dertigduizend ton groente- en tuinafval, 65 kilogram per inwoner in de regio IJssel-Vecht per jaar, wordt in een vergistings- en drooginstallatie omgezet in biogas.

Dat gas kan alleen niet zomaar via de leidingen van de maatschappijen naar de consument. En juist de laatste stap zet Meurs bv voor de stad. Een grote compressor zorgt er voor dat het gas op de juiste druk, 41 bar, wordt gebracht.

Zwolle en Meurs hebben de primeur op landelijk vlak. Het is de eerste keer dat 'groen' gas in het hogedruk-leidingennetwerk komt. Duurzaam koken, verwarmen en rijden zou het gevolg moeten zijn. De beloftes zijn een besparing van 4500 ton koolstofdioxide (co2) per jaar. Daar redden we de zuidpool nog niet mee, maar het is een stap in de goede richting.

De installatie, die wordt gebouwd bij de Hessenpoort, is in april klaar. Tijd voor een feestje, maar dat is het de laatste jaren toch al bij Meurs. De recessie gaat grotendeels aan het Lochemse bedrijf voorbij. Het lift mee op de cradle to cradle-theorie die wereldwijd steeds meer aanhangers krijgt.

Immers, in Zwolle wordt uit afval een hoogwaardig produkt gemaakt. En in tegenstelling tot de fossiele brandstoffen, zoals aardgas, is deze bron behoorlijk onuitputtelijk. Meurs noemt biogas hèt alternatief voor de fossiele brandstoffen.

De overheid ziet zijn bedrijf ook al een hele tijd staan. De provincie Gelderland wil de helft van het wagenpark op aardgas laten rijden bijvoorbeeld, een specialiteit van Meurs. Biogas is qua herkomst beter, maar ook aardgas kent al vele voordelen boven benzine en diesel op milieuvlak.

Concurrentie is er ook. De overheid interesseert zich de laatste tijd wat meer voor elektriciteit. Meurs is er niet bang voor. Wil je die energie op zo min mogelijk belastende wijze opwekken, dan ben je beperkt tot windmolens en zonne-energie.

Dat levert volgens hem op de huidige schaal nog niet genoeg stroom op om een rol van betekenis te spelen op de energiemarkt, ten opzichte van biogas. Maar ook al was dat het geval, Meurs is niet van plan stil te blijven staan. Ook tijdens zijn verblijf in Engeland hoopt hij weer het een en ander op te steken van anderen die met vernieuwing bezig zijn.

Genieten kan hij bijvoorbeeld van een Duitse vinding. Het wordt mogelijk om de reclame op de pomp van het tankstation af te stemmen op de auto van degene die er komt tanken. Auto en computer communiceren met elkaar. Is je koelvloeistof bijna op, verschijnt er reclame voor dat produkt op het schermpje. Ben je de muziek op de autoradio zat? Download je toch gewoon wat mp3tjes. Genieten vindt Meurs dat.

Achterhoek