Volledig scherm
Martijn van de Pol uit Laren wil als een van de weinigen de slagerszaak van zijn vader André overnemen. "Het hele proces, van begin tot eind is het mooie van dit vak." © Jan Houwers

Minder slagers slachten zelf

LAREN - Soms willen klanten erbij zijn, als Herman ter Weele 'hun' koe slacht. "Ik laat ze eerst een filmpje zien. Als ze daar tegen kunnen, dan zijn ze welkom."

Ter Weele (41) - vestigingen in Oene en Emst - is een van de 100 zelfslachtende slagers die Nederland rijk is. Hij is ook bestuurslid van de Vereniging Zelfslachtende Slagers. Kleine ondernemers met een bescheiden zaak, meestal. De beroepsgroep krimpt als gevolg van de scherpe (Europese) regelgeving.

Ter Weele merkt de tegenstelling in zijn eigen bedrijf. Een groeiende groep consumenten wil weten wat hij eet, die wil - bij wijze van spreken - de koe hebben gekend die op zijn bord ligt. "We hebben dit jaar twee keer zoveel runderen geslacht als in 2015", zegt Ter Weele. Met name te danken aan de groeiende groep boerderijwinkels. Vlees van lekker dichtbij.

Drukke weken
In het Gelderse Laren staan pa André van de Pol en zoon Martijn zowel achter de toonbank als 'achter': in de ruimte waar koeien en schapen - soms een geit - eens per week worden geslacht. Het zijn de drukke weken voor kerst, als we meer dan ooit 'eerlijk vlees' willen eten. Van de Pol (53) kiest hoogstpersoonlijk de koeien uit die hij op dinsdag zal slachten, uitbenen en in hapklare porties in de vitrine legt.

Sinds januari staat zoon Martijn (27) bij hem in de zaak. Het is de bedoeling dat de jonge generatie het van de oudere overneemt. De twee mannen mogen het vaandel van de hoop zijn voor de beroepsgroep. Want niet alleen de strenge Europese regels en duimendikke boekwerken met eisen drukken zwaar op de kleine zelfslachtende slagers. Ook opvolgers zijn dungezaaid. "Uitbenen kun je leren", zegt vaktechnoloog Jacques Rijk van branchevereniging KNS. "Maar het ambacht van slachten wordt doorgegeven en geleerd op de werkvloer."

'Te mooi'
Het mooie van het vak? "Het hele proces, van begin tot eind. Ik vind het mooi om te doen. Het is de passie voor het vak. Als je niet zelf slacht, ben je eigenlijk alleen maar een vleesverkoper."

Achterhoek