Volledig scherm
© Jan Houwers

Museum Staal in Almen in december open

Museum Staal in Almen, dat is gewijd aan de Achterhoekse dichter en landbouwkundige Anthony Christiaan Winand Staring, gaat op 2 december open. Dat meldt initiatiefnemer Pien Pon.

De bouw van het museum aan de Dorpsstraat is vorig jaar begonnen. Pon wil hoe dan ook in 2017 de eerste gasten ontvangen in Museum Staal, een samentrekking van Staring en Almen. Dit jaar zijn er namelijk allerlei activiteiten in het kader van het Staringjaar, 250 jaar nadat hij werd geboren. 

Het slotstuk daarvan is de opening van het museum in december. Het museum telt twee verdiepingen. Over wat bezoekers precies te zien krijgen en hoe dat wordt gepresenteerd hult Pon zich nog in nevelen. De inrichting, waarvoor Pon een professionele museumvormgever in de arm heeft genomen, is nog onderwerp van gesprek.

Naast het museum komt een bed & breakfast. Daar komen twee kamers, geschikt voor mensen die zorg nodig hebben. Pon constateert namelijk dat er in deze regio nauwelijks plekken zijn waar zij kunnen overnachten, zonder dat er een 'ziekenhuissfeer' hangt. Achter het museum komen drie starterswoningen, al is het nog niet duidelijk wanneer die precies klaar zijn. 

Achterhoek