Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Nieuwe kazerne voor brandweer Almen

De brandweer in Almen krijgt een nieuwe kazerne. Dat is althans het streven van het Lochemse college van B en W. De gemeenteraad moet er nog wel mee instemmen. 

Een nieuw pand voor de spuitgasten zou een bedrag vergen van rond de 1,1 miljoen euro. Dat is wel veel duurder dan het laten verbouwen van de huidige kazerne. In dat geval zou de gemeente zo'n half miljoen euro kwijt zijn. 

Het huidige onderkomen van de brandweer in Almen is te klein geworden en voldoet niet meer aan de huidige eisen. De brandweer heeft dringend een nieuwe tankautospuit nodig, maar die past niet in het huidige pand. De aankoop van een degelijke auto is al enige tijd uitgesteld, maar de Veiligheidsregio Noord- Oost-Gelderland dringt er nu bij de gemeente op aan dat er werk wordt gemaakt van verbouw/nieuwbouw van de kazerne in Almen.

Duidelijkheid

Het college schrijft dat er binnen zeven maanden duidelijkheid moet zijn waar er een nieuwe brandweerkazerne kan komen in Almen. Een belangrijke reden om de huidige locatie te verlaten is dat een brandweerkazerne midden in het dorp een ongelukkige locatie is, aldus het college. Maar daarnaast zou de huidige plek van de brandweer in de toekomst voor andere 'maatschappelijke doeleinden' gebruikt kunnen worden. Her en der wordt er al gesproken over het vestigen van een horecazaak op de kazernelocatie. 

Horeca

De verwachting is dat straks na de opening van het Staringmuseum in het centrum van Almen er nog meer behoefte zal zijn aan horeca. In een rapport van de mkb-managers van de gemeente Lochem wordt ook al gezinspeeld op de komst van horeca op die plek. Voorzitter Geert de Groot van de ondernemersvereniging Almen bevestigt dat een extra horecazaak in hartje Almen wenselijk wordt geacht. Maar de gesprekken hierover zijn nog zeer  prematuur, aldus De Groot. 

De Vereniging Almens Belang (VAB) vindt het ook positief dat de kazerneplek vrij komt. De gemeente Lochem heeft de VAB ook nadrukkelijk geconsulteerd bij het maken van de plannen rondom de brandweerkazerne. Het is nog niet duidelijk waar de nieuw te bouwen brandweeraccommodatie moet komen. 

Achterhoek