Volledig scherm
Vuilnismannen halen het afval op. © Maarten Sprangh

Nooit grijze container aan de weg? Verdacht!

Lochem neemt mensen die nooit een grijze container aan de weg zetten op de korrel. Zij kunnen bericht van de gemeente verwachten.

Nooit een grijze container laten legen is namelijk verdacht, vindt althans de gemeente Lochem. Het bestaat namelijk niet dat mensen in het geheel geen restafval produceren. 

Via het diftarsysteem kan per adres precies worden achterhaald welke container op welk moment is geleegd. Uit cijfers blijkt dat sinds de invoering van diftar in 2013, waarbij inwoners een bedrag betalen per keer dat zij de container laten legen, 730 adressen nog nooit een grijze container aan de weg hebben gezet. Vorig jaar hebben 1264 adressen geen grijze container laten legen. 

Bedrijf

Voor mensen die een bedrijf hebben is dat nog te verklaren: zij voeren hun huishoudelijk restafval waarschijnlijk af via de bedrijfscontainer voor afval. Mensen die geen bedrijf hebben en toch de grijze container niet laten legen, laten hun restafval evenwel kennelijk ergens anders. ,,Daar maak ik me zorgen over'', zegt wethouder Bert Groot Wesseldijk (Gemeentebelangen). 

Dumpen

In theorie zouden zij hun afval bijvoorbeeld ergens kunnen dumpen of bij iemand anders in de container kunnen gooien. Dat is niet de bedoeling. De gemeente gaat die mensen benaderen. Over hoe dat precies gaat gebeuren denkt Groot Wesseldijk nog na. ,,Normaal gesproken sturen we een brief. Maar het is nog niet tot in detail uitgewerkt.''

Achterhoek