Onduidelijkheid rond oorzaak dodelijk ongeluk Lochem

videoWaarom een medewerker gisteren in een container bij Zwem- en sportcentrum De Beemd in Lochem klom is onbekend. De Lochemer raakte bekneld en kwam daardoor om het leven. Een collega die hem te hulp schoot raakte gewond. Het zwembad is per direct gesloten. Onduidelijk is wanneer De Beemd weer open gaat.

Het drama speelde zich dinsdagmiddag af. Even voor drie uur klom de medewerker in de opslag voor houtpellets aan de achterzijde van het zwembad. Toen hij daar niet meer uit kon probeerde zijn collega het slachtoffer te helpen,  maar hij kreeg hem niet naar buiten. 

De gealarmeerde brandweer zaagde de zeecontaineropslag open. Nadat ze het slachtoffer hadden bevrijd, probeerden ze hem nog te redden door hem af te spoelen met bluswater, maar dat mocht niet meer baten. De Lochemer overleefde het ongeval niet. Zijn collega is met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Het zwembad aan de Zutphenseweg is per direct gesloten. De medewerkers vormen een hecht team, werken er vaak al jaren en zijn deels ook familie van elkaar. De emoties tijdens en na de reddingspoging van de brandweer liepen hoog op. De gemeente draagt zorg voor de begeleiding van de collega's en familie van de man.

Pelletkachel

De geperste houtkorrels (pellets) in de container dienen als brandstof voor de houtkachel die de gemeente Lochem in 2013 voor De Beemd aanschafte. In een pelletopslag kunnen zich giftige stoffen ophopen. Pellets worden bovendien over het algemeen met vijzels richting de brandende kachel geduwd. 

De kachel staat in de ruimte naast de opslag in de zeecontainer. Hoe de installatie van De Beemd er precies van binnen uit ziet, is niet bekend. Wel dat het slachtoffer uiteindelijk vast in de installatie zat en de brandweer hem daarom moest ontzetten.

Bijgebouwtje

De houtkachel is gebouwd in een bijgebouwtje tussen De Beemd en scholengemeenschap Staring College, waar op het moment van het ongeluk net de leerlingen met de laatste lesuren van de dag bezig waren. Verschillende ambulances, brandweerwagens en de traumahelikopter werden opgeroepen.

De gemeente Lochem nam het zwembad over na het faillissement van de eerdere exploitant. Een vrijwillig stichtingsbestuur is aangesteld. 

Burgemeester Sebastiaan van 't Erve van Lochem reageert aangeslagen: ,,Wat een triest begin van het nieuwe jaar. Ik ben erg aangeslagen door dit incident. Mijn eerste gedachten gaan uit naar de nabestaanden van de overleden medewerker. Ik ben in nauw contact met het bestuur van het sportcentrum om hen bij te staan in dit verlies en in de zorg voor de overige medewerkers. Ik hoop op het beste voor de medewerker die nog in het ziekenhuis ligt.''

De arbeidsinspectie onderzoekt de toedracht van het incident. Het is niet duidelijk wanneer het zwembad weer open gaat.

Volledig scherm
Ernstig bedrijfsongeval bij zwembad De Beemd. Een medewerker kwam daarbij om het leven, een andere raakte zwaargewond. © Jan Houwers

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van de Stentor en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

Achterhoek