Volledig scherm
archieffoto © ThinkStock

Plan voor rijhal in Laren overeind na tegenvaller

LAREN - Paardensportvereniging de Steffenrijders houdt vast aan het plan voor een nieuwe rijhal in Laren. Wel is het de vraag op welke termijn de bouw aan de Verwoldseweg kan beginnen.

Het idee voor uitbreiding van de accommodatie speelt al langere tijd, maar de uitvoering is nog steeds niet van de grond gekomen door verzet van omwonenden. Zij vrezen overlast. De Raad van State begrijpt die vrees, zo bleek onlangs. De hoogste bestuursrechter heeft het bestemmingsplan dat de bouw mogelijk moet maken, naar de prullenbak verwezen. Er zijn te weinig parkeerplaatsen (52) in de plannen van de Steffenrijders opgenomen. Bovendien was onvoldoende vastgelegd dat er op niet meer dan twaalf dagen per jaar een evenement in of bij de hal mag zijn. De uitspraak betekende zeker ook een flinke tik op de vingers voor de gemeente Lochem, die het plan heeft opgesteld.

De Stichting Belangen Ruitersport Laren, die zich bezighoudt met het bouwplan, beraadt zich op de juiste stappen om de boel alsnog in gang te zetten.

Voorzitter Henk Braakman maakt duidelijk dat er twee opties zijn: zelf een nieuwe poging doen om het juiste bestemmingsplan vastgesteld te krijgen, of afwachten tot de gemeente Lochem ermee aan de slag gaat. Bestemmingsplannen moeten namelijk elke tien jaar tegen het licht worden gehouden en de 'houdbaarheidsdatum' van het plan waar deze locatie in valt, loopt ten einde. Als de stichting daar op wacht, scheelt haar dat geld. "Maar dan ben je wel weer een paar jaar verder", schetst Braakman het dilemma.

Achterhoek