Het pand aan de Bierstraat 36 herbergt nu de Tuinkamer. Het gebouw was eigendom van K. Niekerk toen het in de oorlog onteigend werd. Voor 4329,27 is het aangekocht door C.W.A. v. Gurp uit Den Haag.in februari 1943.
Volledig scherm
PREMIUM
Het pand aan de Bierstraat 36 herbergt nu de Tuinkamer. Het gebouw was eigendom van K. Niekerk toen het in de oorlog onteigend werd. Voor 4329,27 is het aangekocht door C.W.A. v. Gurp uit Den Haag.in februari 1943. © Sandra Veltmaat

Pointer researchproject zet gemeente Lochem aan tot eigen onderzoek naar onteigening Joods vastgoed

28 panden in Lochem zijn door de bezetter onteigend in de Tweede Wereldoorlog. Dat blijkt uit de digitalisering van de Verkaufsbücher, documenten van de bezetter die zich bevinden in het Nationaal Archief. Gemeente Lochem wil een onderzoek laten uitvoeren naar deze onteigeningen.

 1. Oorlog overleefd, maar thuis in Deventer en Zutphen alles kwijt: ‘Welke rol had gemeente bij verkoop Joods vastgoed?’
  PREMIUM

  Oorlog overleefd, maar thuis in Deventer en Zutphen alles kwijt: ‘Welke rol had gemeente bij verkoop Joods vastgoed?’

  Het leidde tot schrijnende situaties na de Tweede Wereldoorlog. Concentratiekamp overleefd, familie uitgemoord en bij terugkomst in Deventer en Zutphen blijken bedrijf én huis verkocht. Met moeite kregen Joodse inwoners of hun nabestaanden het bezit terug. Of zelfs helemaal niet. Welke rol speelden gemeenten Deventer en Zutphen bij die onteigeningen tijdens het naziregime. ,,Goed of fout gehandeld, dat blijft deels een grijs gebied.”
 1. Tijdens avondklok de hond uitlenen? “Dat gaan we niet doen!''
  Play

  Tijdens avondklok de hond uitlenen? “Dat gaan we niet doen!''

 2. Enorme explosie in centrum Madrid
  Play

  Enorme explosie in centrum Madrid

Achterhoek