Volledig scherm
Het display van een slimme thermostaat. © ANP

Proef met energiehandel
op virtuele 'marktplaats'

Vijftig personen, onder wie 25 leden van energiecoöperatie LochemEnergie, beginnen deze maand aan een proefproject met een virtuele 'energiemarktplaats'. De deelnemers gaan op deze fictieve marktplaats lokaal opgewekte duurzame energie met elkaar uitwisselen zonder inmenging van externe professionele partijen. De proef is een initiatief van energieleverancier Greenchoice, HanzeNet in Deventer en LochemEnergie. 

In het project wordt een gedecentraliseerde energiemarktplaats nagebootst en getest. Alle deelnemers worden op dit op blokketentechnologie gebaseerd systeem aangesloten. Op lokaal niveau worden via slimme meters het aanbod en het verbruik van energie gemeten. De lokale opslag - buurtbatterij - wordt in het project gesimuleerd door het berekenen van de hoeveelheid energie die aan het net wordt teruggeleverd. De administratieve handelingen tussen de deelnemers, zoals facturering van verbruikte en geleverde energie, worden in het systeem geïntegreerd.

Doel

Het project moet duidelijk maken of de ontwikkelde technologie voor het meten, monitoren en in beeld brengen van de energiestromen op lokaal niveau goed werkt. En of de deelnemers de gedecentraliseerde marktplaats zinvol en handig vinden. De uiteindelijke wens van de initiatiefnemers is het systeem in de toekomst te kunnen inzetten als totaaloplossing voor bijvoorbeeld een energiecoöperatie, een gasloze wijk of andere soortgelijke initiatieven waar de gebruikers elkaar helpen door het delen van energie en infrastructuur.

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van de Stentor en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

Achterhoek