Ter illustratie
Volledig scherm
Ter illustratie © ANP XTRA

PvdD wil natuur in Gelderland aankopen door ‘woudfunding’

Partij van de Dieren wil natuur aankopen van de provincie Gelderland en Staatsbosbeheer. Beide partijen veilen zo’n 400 hectare natuur en door middel van ‘woudfunding’ wil de politieke partij dat de natuur in goede handen terecht komt.

Staatsbosbeheer en de provincie veilen natuur ter grote van 800 voetbalvelden om elders in Nederland ‘betere natuur’ te kopen. De verkoop van natuur is volgens de PvdD onverantwoord ten tijde van de klimaat- en biodiversiteitscrises. De partij stelde eerder al kamervragen over de grondverkoop op onder meer de Veluwe en in de Achterhoek.

Hoeveel en welke natuurgebieden worden aangekocht hangt af van de opbrengst van ‘woudfunding.’ Mensen die meedoen aan de inzameling worden geen eigenaar van de kavel. Deelnemers krijgen voor de bijdrage een certificaat per mail toegestuurd. Daarnaast schrijft de partij op haar website dat de adoptie fiscaal aftrekbaar is.

In 2013 wist de PvdD met een soortgelijke ‘woudfunding’ bijna 100.000 vierkante meter natuur in Daarle te kopen. Staatsbosbeheer verkocht toen als gevolg van de natuurbezuinigingen die toenmalig staatssecretaris Bleker (CDA) doorvoerde stukken natuur in de regio Daarle aan de hoogste bieder. De PvdD kocht toen met de hulp van duizenden natuurbeschermers bijna 100.000 vierkante meter natuur vrij. Na de aankoop van de PvdD stopte het kabinet de uitverkoop vanwege de ‘ontstane maatschappelijke onrust’.

Waar bieden of adopteren?

- Op grondruilgelderland.nl kunnen geïnteresseerden het aanbod van Staatsbosbeheer en de provincie Gelderland bekijken. Inschrijven op kavels kan t/m 31 augustus 12.00 uur. Het proces wordt dan nog dit jaar afgerond bij de notaris.

- Via www.partijvoordedieren.nl kunnen natuurliefhebbers een stukje natuur adopteren voor 5 euro per vierkante meter. Met het ingezamelde geld zal de Partij voor de Dieren tijdens de veiling proberen natuur veilig te stellen. Natuurliefhebbers kunnen eveneens tot eind augustus deelnemen aan de Woudfunding.

De aangeboden kavels in Gelderland bevinden zich voornamelijk in de Achterhoek.
Volledig scherm
De aangeboden kavels in Gelderland bevinden zich voornamelijk in de Achterhoek. © Grondruilgelderland.nl

Achterhoek