Volledig scherm
De nieuwe rondweg om Lochem loopt straks onder meer over de Kwinkweerd. © Jan Houwers/archief

Rondweg Lochem kan er ondanks stikstofuitspraak komen

De voor veel bouw- en infraprojecten fatale stikstofuitspraak van de Raad van State van 29 mei, heeft geen gevolgen voor het plan N346 Schakel-Achterhoek A1 dat in Lochem op stapel staat.

Dit meldde de Raad van State tijdens een rechtszitting over het inpassingsplan. Dit plan van de provincie Gelderland wordt aangevochten door bewoners van de Goorseweg. Zij pleiten voor een alternatief tracé voor de rondweg.

Onderzoeken

De Raad van State gaat hun bezwaren onderzoeken. Maar de uitspraak waarbij de PAS (Programmatische Aanpak Stikstof) is afgeschoten, zal geen rol spelen, liet voorzitter Eric Helder in Den Haag weten.

Projecten die te veel stikstof uitstoten op beschermde natuurgebieden, zijn door de PAS-uitspraak lam gelegd zoals woensdag de verbreding van snelwegen rond Utrecht. Natuurorganisaties namen het daar op voor de natuur.

Stelkampsveld

In de procedure over de Lochemse rondweg zijn alleen bewoners van de Goorseweg partij. Zij kunnen slechts milieubezwaren aanvoeren als ze dichtbij een natuurgebied wonen, zoals het Stelkampsveld. Daar wonen ze vijf kilometer vandaan.Te ver, concludeerde de Raad van State.

Achterhoek