Volledig scherm
Maartje is de liefdesbaby die is voortgekomen uit het (onbedoelde) amoureuze contact tussen Oma en een ram die enige tijd op de kinderboerderij doorbracht om voor nageslacht te zorgen bij de schapen aldaar. foto Ab Hakeboom

Scheitje zet Joppe op de kaart

JOPPE - Maar weinig basisscholen beschikken over een eigen kinderboerderij. Bij de Bernardusschool in Joppe hebben ze wel schapen, geiten en andere dieren in een weitje naast de school lopen. Mede daardoor haalde de school de afgelopen jaren al diverse keren de kolommen van deze krant. Maar vandaag stond de Bernardusschool landelijk in de picture. De hele landelijke pers streek er als het ware neer. Aanleiding: de geboorte van 'Maartje', afgelopen dinsdag.

Op het eerste gezicht is Maartje een schattig klein geitenlammetje. Zo wordt deze telg van 'Oma' (de oudste geit in de levende have bij de school) door de kinderen dan ook getypeerd. Maar Maartje is geen geitenlam. Ze is de liefdesbaby die is voortgekomen uit het (onbedoelde) amoureuze contact tussen Oma en een ram die enige tijd op de kinderboerderij doorbracht om voor nageslacht te zorgen bij de schapen aldaar. Een dergelijk sekscontact tussen een geit en een schaap komt niet vaak voor en nog zeldener volgt er een geboorte op. Maar die enkele keer dat de vrijpartij wel gevolgen heeft wordt het product ervan scheit genoemd. Of gaap, in het geval dat de moeder een schaap is en de vader een geit. Maartje (door de kinderen zo genoemd omdat ze in maart is geboren) is dus een scheitje. Dat is zeker, omdat in de afgelopen maanden alleen die schapenman in de stal en het weitje is geweest, nooit een geitenbok. Het is dus ook wel zeker dat een tweede drachtige geit binnenkort ook een scheitje zal baren.

De geboorte van Maartje is inmiddels bepaald niet onopgemerkt gebleven. Dat is vooral te danken aan Manon ten Dam, samen met Anja Meezen verantwoordelijk voor groep zeven en acht. En dus -met de kinderen- voor de verzorging van de dieren. Manon meldde de geboorte van het scheitje aan de pers. En die reageerde massaal. Maartje stond al prominent in een van de grote landelijke ochtendbladen en gisteravond was ze te zien op het Jeugdjournaal. Diverse andere kranten en huis-aan-huisbladen deden gisteren de telefoon van de Bernardusschool roodgloeiend staan. En ja, dan was er ook nog Giel Beelen. Die interviewde gisterochtend vroeg Manon ten Dam. Live op 3 FM. Uiteraard stonden overal in school radio's aan. Zodat alle kinderen konden meeluisteren.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Achterhoek