Schepen eind 2019 door nieuwe sluis Eefde

VideoDe eerste schepen kunnen eind 2019 door de nieuwe sluis in Eefde varen. Dat is iets eerder dan eerder is gecommuniceerd. Dat bleek donderdag bij een informatiebijenkomst over de uitbreiding van het sluiscomplex.

Eerder werd 2020 genoemd al jaar waarin schepen de nieuwe sluis kunnen gebruiken. Die is volgens Rijkswaterstaat nodig om de wachttijd in Eefde terug te dringen en de verwachte groei van vervoer over water aan te kunnen. Bovendien moet een extra sluis Eefde minder kwetsbaar maken voor stremmingen als er onverhoopt iets is met de andere sluis, zoals in 2012 gebeurde toen een sluisdeur naar beneden viel. Scheepvaart lag toen weken stil. 

De afgelopen tijd zijn al allerlei voorbereidende werkzaamheden gedaan. De bouw van de tweede sluis begint volgend jaar. Als dat allemaal volgens plan, verloopt kunnen eind 2019 de eerste schepen door de nieuwe sluiskolk varen. Rijkswaterstaat probeert aanleg te versnellen, gaf projectmanager Jasper Tils aan. Belanghebbenden, zoals grote verladers en de container terminal in Hengelo, willen af van het oponthoud in Eefde. Deze sluis is voor de binnenvaart de enige toegang tot de Twentekanalen.

De nieuwe kolk is geschikt voor schepen van 110 meter lang een 11,4 meter breed en een lading van drie containers op elkaar. Voor de aanleg is 83 miljoen euro uitgetrokken.

Volledig scherm
Het sluiscomplex in Eefde wordt, als die straks is uitgebreid met een tweede sluis, zo ingericht dat ook recreanten hun hart kunnen ophalen. © Rijkswaterstaat

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van de Stentor en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

Achterhoek