Volledig scherm
De schipper van de Berkelzomp wijst de toeristen op bijzondere vogels langs de Berkel bij Lochem. © Erna Lammers

Schippers Berkelzomp willen van vaarbewijs af

De schippers van de Berkelzompen willen van de verplichting af om een vaarbewijs te halen voor de toeristische tochtjes over de Berkel. 

In 2014 kwam de Inspectie Leefomgeving en Transport met de eis dat alle schippers zo’n bewijs moeten halen. Op lange termijn wordt die verplichting echter een probleem, verwacht voorzitter Berthil van Lith van Stichting De Berkelzomp. De schippers, die bij Almen, Borculo, Eibergen en Lochem varen, willen daarom samen met andere Berkelschippers gaan bekijken of er mogelijkheden zijn om een ontheffing te krijgen bij de inspectie.

Volledig scherm
De Berkelzomp vaart over de Berkel bij Lochem. Foto Erna Lammers © Erna Lammers

Ontheffing
Op korte termijn is de bezetting nog wel voldoende, meldt Van Lith. “In de toekomst verwachten we echter wel problemen. Daarom willen we binnenkort in gesprek gaan met naburige schippers om te bekijken of er mogelijkheden voor ontheffing zijn.” 

Op de Berkelzompen varen momenteel ongeveer tachtig schippers, waarvan het merendeel de afgelopen tijd een vaarbewijs heeft gehaald. “Er varen altijd twee schippers op één boot en daarvan heeft er één een vaarbewijs nodig, de ander mag ook zonder mee. Enkele ouderen onder de schippers hebben aangegeven het bewijs niet meer te willen halen.”

Ouderen
De verplichting tot het behalen van een vaarbewijs stuit dus nu al af en toe op bezwaren. “Onze schippers zijn vooral gepensioneerden en voor hen is het halen van een bewijs vaak wel een belasting. Op sommige andere plekken in het land wordt bovendien wel eens ontheffing verleend. Zo’n vaarbewijs voor schippers kan op bijvoorbeeld grote rivieren ook best belangrijk zijn, maar bij ons op de Berkel kan het prima zonder.” 

Volledig scherm
Een schipper stuurt een Berkelzomp onder een lage brug door op de Berkel bij Lochem. © Erna Lammers

Achterhoek