Volledig scherm

'Snelheid omhoog tussen Harfsen en Epse'

LOCHEM Langs de provinciale weg tussen Harfsen en Epse moet een vrijliggend fietspad komen. De maximumsnelheid op de provinciale weg kan dan worden verhoogd naar tachtig kilometer per uur. Die wens sprak wethouder Jan Kottelenberg (CDA) maandagavond uit.

In het gemeentehuis gingen raadsleden, wethouder en inwoners met elkaar in gesprek over de verkeersprioriteiten voor de komende jaren. De dorpsraad Epse-Joppe zette de al eerder geuite wens om de maximumsnelheid op een deel van de Lochemseweg binnen de bebouwde kom van Epse te verlagen van vijftig naar dertig kracht bij. Dat moet de leefbaarheid in het dorp ten goede komen. Kottelenberg wil graag twee vliegen in een klap slaan. De gemeente is bereid om het beheer van de Lochemseweg in Epse over te nemen van de provincie. Wat hem betreft gaat dan de maximumsnelheid op het gevraagde tracé in Epse omlaag. Als soort compensatie voor het snelheidsverlies dat gemotoriseerd verkeer dan lijdt, zou de snelheid tussen Epse en Harfsen omhoog moeten van zestig naar tachtig. Voor fietsers zou er dan een vrijliggend fietspad bij deze weg moeten komen. Daarvoor gaat de gemeente in gesprek met de provincie.

Ook vertegenwoordigers uit Laren en Joppe maakten van de gelegenheid gebruik om een wensenlijstje in te dienen. Een zegsman van Wakker Laorne kaartte bijvoorbeeld de wens aan om in het dorp een maatregel te nemen om de snelheid van verkeer te verlagen. Een inwoner van Zwiep bracht de snelheid van verkeer en de veiligheid op de Zwiepseweg te berde. Datzelfde deed een Lochemer over de Tramstraat.

Het is nog niet bekend wanneer de prioriteiten voor de komende jaren worden vastgesteld. Een raadsmeerderheid achtte het onderwerp namelijk nog niet rijp voor besluit.

Achterhoek