Volledig scherm
Afval, achtergelaten in het bos. Foto archief Ab Hakeboom

Spaarpot Lochem verdwijnt in afvalbak

LOCHEM Het tarief dat inwoners van de gemeente Lochem volgend jaar moeten betalen voor afvalinzameling blijft voor het eerst in jaren gelijk. De gemeente moet daarvoor wel z'n spaarpot omkeren. Dat blijkt uit de begroting die het college van burgemeester en wethouders donderdag presenteerde.

De rekening voor afvalinzameling bestaat in de gemeente Lochem uit twee onderdelen. Inwoners betalen een bedrag voor iedere keer dat zij de grijze of groene container laten legen. Daarnaast betaalt ieder huishouden een basistarief, zogenoemd vastrecht. Dat basistarief is dit jaar reeds verlaagd van 104 euro naar 99,15 euro. De opbrengst uit afvalinzameling dekt evenwel niet de kosten die de gemeente daarvoor maakt. Mensen zetten de container namelijk minder vaak aan de weg dan gedacht, bleek eerder dit jaar al. Daardoor loopt de gemeente dus geld mis. Samen met Circulus Berkel wordt nagedacht over maatregelen om de kosten naar beneden te krijgen. Binnenkort komt er een plan. De gemeente haalt nu 341.000 euro uit een reservepotje om de tarieven voor inwoners komend jaar gelijk te houden, en dus tariefverhoging te voorkomen. Het exacte tarief wordt later dit jaar bekend.

Het is nog onduidelijk hoeveel gemeentebelasting Lochemers volgend jaar moeten betalen. De totaalsom van woonlasten bestaat naast afvalinzameling ook uit rioolheffing en onroerend zaakbelasting (ozb). De gemeente heeft echter nog niet alle gegevens binnen om de ozb te kunnen berekenen.

Achterhoek