Stroom afvalwater in Berkel nog niet gestopt: reddingsactie voor vissen

updateHet waterschap Rijn en IJssel heeft de grootste moeite om een afvalwaterstroom uit twee zuivelfabrieken in Lochem en Borculo in te dammen. Na een breuk in een persleiding stroomt het met melk en schoonmaakmiddelen vervuilde spoelwater sinds maandag de rivier de Berkel in. Duizenden vissen hebben het loodje gelegd; met man en macht wordt geprobeerd nog levende vissen over te zetten. 

De breuk repareren is tot nu toe nog niet gelukt. De fabrieken stilleggen om de waterstroom in te dammen is geen optie, zegt Friesland Campina. ,,Dat zou een kettingreactie teweeg brengen waardoor ook andere productielocaties in het land stil komen te liggen. En we boeren uiteindelijk moeten vragen hun melk weg te laten lopen. Dat willen we niet”, zegt woordvoerder Jan-Willem ter Avest van de zuivelcoöperatie.

  1. Stralende ‘sterren’ op eindexamengala Staring College in Lochem
    Fotoserie

    Stralende ‘sterren’ op eindexamen­ga­la Staring College in Lochem

    En of de weergoden de examenleerlingen van het Staring College in Lochem vandaag gunstig gezind waren! De in galakleding uitgedoste leerlingen van 4 mavo, 5 havo en 6 vwo vormden het stralende middelpunt van het jaarlijkse eindexamengala. De ‘sterren’ lieten zich met fraaie bolides of andere opvallende voertuigen naar het eindfeest brengen. Bij de school stond een grote menigte de hoofdrolspelers op te wachten om zich aan de Hollywood-achtige taferelen te vergapen.

Achterhoek