Volledig scherm
Een Paasvuur. © Lars Smok

Tientallen paasvuren afgelast vanwege droogte

UpdatePaasvuren in de regio staan onder druk vanwege de aanhoudende droogte. De gemeente Berkelland heeft maandagmiddag besloten dat de paasvuren worden afgelast in haar gemeente. Ook de Achterhoekse gemeente Oude IJsselstreek gelast de vuren af.  Door de droogte staan evengoed andere paasvuren in de regio onder druk. De gemeente Brummen acht het doorgaan daar nihil.

Een woordvoerder van de Berkelland vertelt op advies van de brandweer de vuren niet te laten ontsteken. Wencke Hoijtink, woordvoerder van Berkelland. ,,In Berkelland is naar een fase opgeschaald, door de droogte, dat de brandweer verbiedt te stoken. We willen geen risico nemen.’’

Quote

Het wordt droger en warmer. Dus het stookver­bod zou blijven en de paasvuren worden afgelast, is sterk de verwach­ting.

Wencke Hoijtink, woordvoerder gemeente Berkelland

Berkkelland is een grote gemeente, met onder meer Borculo en Ruurlo in het gebied. ,,Het gaat daarom om veel paasvuren. Met alle kleine en grote vuren bij elkaar kom je aan 79 paasvuren.’’

In theorie zou de brandweer het stookverbod nog kunnen opheffen rond Pasen. Hoijtink: ,,Maar dat is niet de verwachting. Het wordt droger en warmer. Dus het stookverbod zou blijven en de paasvuren worden afgelast, is sterk de verwachting. Het risico wordt niet lager.’’

Droog

Volledig scherm
De huidige 'fases' die de verschillende veiligheidsregio's op dit moment hanteren. Fase 2 betekent een verhoogd risico op natuurbranden. © Natuurbrandrisico.nl

Het mooie en droge weer dat wordt voorspeld is een bedreiging voor de traditionele paasvuren komend weekeinde. In het noorden en oosten van het land gaan tientallen van dergelijke ‘paasboakes’ in vlammen op, maar door de droogte kunnen vonken makkelijk zorgen voor een natuurbrand. 

Voor Gelderland geldt sinds maandag een verhoogd risico op natuurbranden (fase 2). De veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, die onder meer over de Veluwe en de Achterhoek gaat, waarschuwt dat er dan in principe een stookverbod geldt. Dan zou er ook geen paasvuur aangestoken kunnen worden. 

Enkele plaatsen in de Achterhoek en Twente zijn gestopt met het paasvuur na de vonkenregen met de jaarwisseling in Scheveningen. Maar volgens andere paasvuurbouwers kan zoiets met een paasboake niet gebeuren, omdat die niet is gebouwd van pallets maar van veel vochtiger snoeihout. 

De provincie Gelderland heeft een meldpunt ingesteld voor mensen die last hebben van rook, stof en stank van paasvuren, die ook in de Duitse grensregio populair zijn.

  1. Aanvoerders slijpen de messen voor Achterhoekse El Clásico: ‘Verliezen is geen optie’
    PREMIUM
    wedstrijd van de week

    Aanvoer­ders slijpen de messen voor Achterhoek­se El Clásico: ‘Verliezen is geen optie’

    De streekderby tussen Lochem en Witkampers staat garant voor spektakel, binnen en buiten de lijnen. De aanvoerders Ivo Fleming en Sander Kok slijpen de messen aan de vooravond van de Achterhoekse clash. ,,In Lochem valt zondag niets te halen", meent Lochemer Fleming. Daar denkt Kok van de Larense opponent heel anders over: ,,Ik vind dat wij kwalitatief beter zijn.”

Achterhoek