Volledig scherm
Gesloten stortplaats de Armhoede gaat misschien gebruikt worden om 27000 zonnepanelen op te plaatsen. © Jan Houwers

TPSolar neemt de tijd voor bezwaren tegen panelen op de Armhoede

TPSolar neemt de tijd om in te gaan op de bezwaren die sommige omwonenden hebben tegen het voornemen van het bedrijf om een groot zonnepark aan te leggen op stortplaats Armhoede bij Lochem. Bij de aangevraagde omgevingsvergunning is om die reden nog geen vergunning voor bomenkap aangevraagd, meldt ontwikkelaar Stephan Roijers van TPSolar. Bovendien wordt er aanvullend flora- en faunaonderzoek gedaan en wil het bedrijf één-op-ééngesprekken voeren met omwonenden.

TPSolar wil een park met 27.000 zonnepanelen aanleggen en daarvoor in oktober subsidie aanvragen, maar dat stuit op verzet bij omwonenden. Zij voelen zich onder anderen te laat geïnformeerd door gemeente en TPSolar en vrezen aantasting van het landschap. De omwonenden hebben zich daarom verenigd in bewonerscomité Armhoede Duurzaam Energie Landschap (ADEL). ,,Het is altijd lastig om te bepalen wanneer je omwonenden informeert over dit soort projecten, want zolang er nog geen subsidie is verleend is alles volkomen hypothetisch”, licht Roijers toe. ,,Zodra de grondeigenaar eind juni aangaf mee te willen werken hebben we een dag later omwonenden ingelicht.”

Informatiebijeenkomsten

Meteen werden er ook twee informatiebijeenkomsten belegd voor omwonenden. ,,Maar omdat er wel in oktober subsidie moet worden aangevraagd is het idee ontstaan dat we haast hebben en alles al rond is.” Roijers noemt het begrijpelijk dat er bedenkingen zijn en wijst op het aanvullende onderzoek dat wordt gedaan en het feit dat TPSolar een landschapsarchitect in de arm heeft genomen die gaat bekijken hoe de zonnepanelen zoveel mogelijk aan het zicht kunnen worden onttrokken. ,,Natuurlijk blijf je altijd mensen met bezwaren houden, maar juist daarom willen we ook graag die één-op-ééngesprekken voeren en ons op die terechte zorgen richten.”

De gemeente Lochem meldt twee brieven van belangenvereniging ADEL te hebben ontvangen. ,,Op de eerste brief is niet meteen antwoord gegeven, omdat het proces en de daarbij behorende informatievoorziening op dat moment nog in ontwikkeling was. Komende week ontvangt de belangenvereniging ons antwoord.”  

Achterhoek